Team Jumbo-Visma Academy gaat samenwerking aan met wielerverenigingen

Team Jumbo-Visma Academy gaat samenwerking aan met wielerverenigingen

Team Jumbo-Visma Academy gaat een samenwerking aan met vooralsnog zeven Nederlandse wielerverenigingen. Het samenwerkingsverband draagt bij aan het doel van de Academy om meer jongeren te enthousiasmeren voor de wielersport en deze groep op de fiets te krijgen.

Jaap van Hulten, head of community, licht de samenwerking toe: “We zijn dit najaar met zeven verenigingen, die redelijk willekeurig zijn gekozen, in contact getreden om elkaars werelden beter te leren kennen. Uit een aantal sessies is gebleken wat de grootste uitdagingen voor verenigingen zijn. Wij proberen de vereniging te helpen met het zetten van een volgende stap. Denk hierbij aan hulp bij ledenwerving en aan het delen van kennis van bijvoorbeeld ploegleiders, voedingsdeskundigen, mechaniekers en verzorgers.”

“De samenwerking met wielerclubs is van belang omdat jongeren zich daar aanmelden voor de wielersport. We willen het aantal fietsende kinderen in Nederland vergroten en daar hebben we de verenigingen hard bij nodig. Team Jumbo-Visma Academy hangt een visie aan waarbij talenten niet op zeer jonge leeftijd gescout worden, maar dat zij zo lang mogelijk bij hun eigen vereniging blijven fietsen en vooral plezier beleven aan de wielersport. Goed functionerende wielerverenigingen zijn in dat proces een niet te ontbreken factor.”

Jan-Willem Prinsen, voorzitter van WV De Jonge Renner, denkt dat het goed is voor de wielersport dat Team Jumbo-Visma niet alleen aan de topsport denkt, maar ook aan de breedtesport. “Het feit dat Team Jumbo-Visma Academy verenigingen wil ondersteunen en faciliteren met kennis en expertise is een mooi initiatief. Ik ben zelf werkzaam op een middelbare school en merk dat het lastig is om jongeren te bereiken. Door zichtbaar te zijn, onder andere door het organiseren van schoolclinics, komen jongeren in aanraking met wielrennen. Een vereniging is ook aanwezig bij een schoolclinic. Zo hopen we een goed beeld van een wielerclub te creëren bij de doelgroep. Uiteindelijk denk ik dat clubs hierdoor meer leden krijgen, maar dit zal een proces van de lange adem worden.”

Op dit moment zijn de volgende zeven verenigingen betrokken bij Team Jumbo-Visma Academy: Willebrord Wil Vooruit, WV De Jonge Renner, AXA Valleirenners, AR & TV De Adelaar, CC’75, AWV De Zwaluwen en WV De Amstel. In de loop van 2020 komt er meer duidelijkheid over de mogelijkheden voor verenigingen die momenteel niet bij de samenwerking zijn betrokken. Wel kan elke vereniging in Nederland nu al een aanvraag voor een schoolclinic doen.

Gerelateerde updates