Welke voedingssupplementen gebruiken onze renners?

Welke voedingssupplementen gebruiken onze renners?

Sportvoedingsdeskundige Martijn Redegeld zorgt niet alleen dat de voeding van onze renners optimaal is afgestemd, hij adviseert de renners ook over het gebruik van supplementen. In deze video vertelt hij meer over de supplementen die worden gebruikt en waar je op moet letten als je zelf supplementen inneemt.

Welke supplementen gebruiken de renners?

Bij het gebruik van supplementen maken we onderscheid tussen de basissupplementen en de prestatiebevorderende supplementen. Onder de basis vallen supplementen die alle renners gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Multi Health Support Gold (zonder B6). Dit is een multivitamine die is uitgebalanceerd voor sporters en dagelijks wordt gebruikt als ondersteuning. Ook vitamine D hoort hierbij, dit is in de winterperiode heel belangrijk. Voor de prestatiebevorderende supplementen kijken we van renner tot renner wie daar baat bij heeft en in welke periode van het seizoen, bijvoorbeeld Creatine Gold.

Waarvoor wordt creatine gebruikt?

Creatine wordt gebruikt om de spierkracht te vergroten. Creatine zorgt er namelijk voor dat je bij krachtige, maximale inspanningen net even een tandje bij kan zetten, bijvoorbeeld tijdens een kracht- of sprinttraining. Het zijn daarom ook voornamelijk onze sprinters die dit gebruiken. Door iedere keer net een betere sprint te doen wordt over tijd je uiteindelijke sprintvermogen ook beter.

Waar moet je op letten bij het nemen van supplementen?

Bij het nemen van supplementen is het belangrijk om goed op de dosering te letten. Bij sommige supplementen is dit voor iedereen hetzelfde. Bij andere supplementen is de dosering persoonlijk. Het is in ieder geval belangrijk om de doseringen niet te overschrijden. Soms ligt het gevaar op de loer dat het té veel van het goede wordt, waardoor het juist schadelijk wordt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de timing. Voor een supplement als creatine maakt dit niet zoveel uit, maar voor de Multi Health Support Gold raden we aan om dit direct na het ontwaken te nemen omdat de opname op dat moment het beste is. Het verschilt dus per supplement, maar zowel de timing als de dosering zijn belangrijk.

"Ook bij de amateurs kunnen supplementen zeker een toevoeging zijn"

Martijn Redegeld

Wat zijn interessante supplementen voor amateursporters?

Net als bij onze renners begint het bij amateursporters uiteraard ook bij een goede basisvoeding. Maar ook voor amateurs kunnen supplementen een toevoeging zijn. Vitamine D is misschien wel het beste voorbeeld. In Nederland heeft vrijwel iedereen hier een verhoogde behoefte aan in de winterperiode. Hierdoor hebben zelfs niet-sporters baat bij een vitamine D-supplement in de winter. In de zomermaanden maakt je lichaam zelf voldoende vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Ook creatine is een supplement waar amateursporters veel voordelen uit kunnen halen, zeker sprinters en krachtsporters.

Wil jij net als onze renners een persoonlijk advies?

Onze officiële supplementenpartner Virtuoos heeft een gratis online supplemententest ontwikkeld. Op basis van gerichte vragen ontvang je direct een persoonlijk advies. Zo kan jij net als onze profs het maximale uit jezelf halen. Bij elk geadviseerd supplement staat duidelijk uitgelegd waarom dit goed bij jouw behoeftes en doelen past. Op deze manier kun je zelf een afgewogen beslissing maken of het supplement wat voor jou kan zijn. Mooi meegenomen: na afloop van de test ontvang je een kortingscode van 15 procent op het hele assortiment.

Gerelateerde updates