Even voorstellen: Anna Henderson

Even voorstellen: Anna Henderson

Anna Henderson is afkomstig uit het skiën, maar heeft zich afgelopen jaren ook bewezen op de fiets. Ze werd onder meer Brits beloftenkampioen tijdrijden en behaalde met de Britse ploeg een derde plaats op de gemende ploegenestafette tijdens de wereldkampioenschappen in Yorkshire. De 22-jarige Britse kan niet wachten om het nieuwe wielerseizoen af te trappen.

Het nieuwe seizoen komt eraan. Hoe gaan de voorbereidingen?

"Tot nu toe gaat het heel goed. De samenwerking met mijn nieuwe coach Marieke van Wanroij is heel fijn en ik kijk uit naar het nieuwe seizoen. Ik vind het een heel gave uitdaging om deel uit te maken van een compleet nieuw team. Het is heel spannend om vanaf het begin samen iets nieuws op te bouwen. Ik kijk ernaar uit om naast het mannenteam aan de slag te gaan. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren."

Hoe kijk je terug op afgelopen seizoen?

"Het was voor iedereen een pittig seizoen. Tijdens de eerste lockdown kon ik eigenlijk best goed trainen en heb ik mijn tijd optimaal gebruikt om nog beter te worden. In augustus en september heb ik nog een aantal goede wedstrijden gereden. Helaas werd ik begin oktober, vlak voor de start van de klassiekers, positief getest op corona en was mijn seizoen voorbij. Gelukkig ben ik niet ziek geweest, maar ik heb daar wel enorm van gebaald."

Voordat je begon met fietsen deed je aan alpineskiën op het hoogste niveau. Waarom heb je uiteindelijk gekozen voor het fietsen?

"Klopt, ik was zelfs junior slalomkampioen. In 2015 brak ik mijn been en toen ben ik tijdens mijn herstel gaan fietsen om weer in vorm te komen. Ik vond het zo ontzettend leuk dat ik het een keer wilde proberen op de baan. Mijn moeder waarschuwde me toen nog dat ik niet nog een keer iets moest breken. Vervolgens deed ik mee aan een lokale wedstrijd op de weg en ging ik fanatieker trainen. Ik vond in fietsen een passie en ik vond het zo leuk dat ik er mee door ben gegaan."

Heeft het skiën je geholpen een betere renster te worden?

"Dat denk ik wel. Door vanaf jonge leeftijd al te sporten op het hoogste niveau leer je omgaan met de competitie. Toen ik net begon met wielrennen kon ik me volledig focussen op het fietsen en het beter worden als atleet, in plaats van dat ik nog moest leren omgaan met alle druk die je ervaart rondom een wedstrijd en het aanpassen aan een professionele omgeving. Mijn ervaring als sporter heeft mijn groei als renster zeker versneld."

Wat is het mooiste moment dat je tot nu toe hebt beleefd?

"Een van mijn hoogtepunten is dat ik samen met de Britse ploeg een medaille won in de ploegentijdrit tijdens het wereldkampioenschap in Yorkshire. Het was voor ons een thuiswedstrijd, maar we hadden niet verwacht om op het podium te eindigen. We reden ontzettend goed en we kregen het voor elkaar om de bronzen medaille te winnen. Om dat te doen voor het thuispubliek was onwijs gaaf."

Wat is je favoriete wedstrijd?

"Ik heb nog niet alle klassiekers gereden, maar om naar te kijken absoluut de Ronde van Vlaanderen. Ik beschouw mezelf ook als een felle klassiekerrenster. Ik heb veel kracht op het vlakke, maar ook op de korte klimmetjes. Het liefst rij ik continu zo hard als ik kan. Ik vind de Ronde van Noorwegen trouwens ook gaaf. Het is een heel mooie omgeving en het parcours is heel dynamisch."

Wat doe je als niet aan het sporten bent?

"Dan kijk ik graag naar sport. Ik vind vooral hockey, voetbal en soms ook Formule 1 leuk, maar eigenlijk kijk ik naar iedere sport die uitgezonden wordt op TV. Daarnaast studeer ik Sport en Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Birmingham. Als ik zelf niet zou fietsen, dan zou ik andere atleten willen begeleiden. Ik vind het gewoon onwijs leuk om met sport bezig te zijn."

Wat verwacht je van het komende seizoen?

"Als team hoop ik dat we onderling echt een band met elkaar kunnen opbouwen zodat we straks samen de strijd aan kunnen gaan. Ik wil mezelf daarnaast nog verder ontwikkelen als renster, zowel op als naast de fiets. Ik wil scherp zijn voor de grote wedstrijden en hopelijk behalen we samen mooie resultaten. Ik hoop echt dat de wedstrijden gewoon doorgaan, want ik kijk er na afgelopen jaar enorm naar uit om weer volle bak te kunnen koersen."

Gerelateerde updates