Even voorstellen: Edoardo Affini

Even voorstellen: Edoardo Affini

Edoardo Affini pakte zijn eerste profzege tijdens de Ronde van Noorwegen in 2019 gevolgd door een bronzen medaille op het Europees tijdritkampioenschap en een ritzege in de Tour of Britain. De 24-jarige Italiaan kijkt er naar uit om tijdens zijn derde profjaar wederom van zich te laten horen.

Hoe voelt de overstap naar Team Jumbo-Visma voor jou?

"Tot nu toe goed. Na een aantal goede gesprekken met Merijn Zeeman en de andere coaches was ik er al snel over uit dat dit team mij de beste basis biedt om me verder te ontwikkelen als renner. Ik ben nog jong en ik rij pas twee jaar mee in de World Tour, dus er is nog genoeg ruimte om te verbeteren. Ik zou nog beter willen worden in het tijdrijden en daar mooie resultaten in behalen. Ik kijk er ook naar uit om mijn ploeggenoten bij te staan in het behalen van grote doelen. Hopelijk gaat de focus op mijn persoonlijke ontwikkeling mij helpen om goede resultaten te behalen, voor mezelf en voor het team. Tijdens de voorbereidingen op het nieuwe seizoen merk ik al dat dit team de juiste keuze voor mij is."

Hoe gaat het met de voorbereidingen?

"Heel erg goed. Bij deze ploeg ben ik anders gaan trainen dan ik voorheen deed en deze overgang gaat eigenlijk heel erg soepel. Ik merk nu al dat het een goeie uitwerking heeft op mijn fysiek en conditie. Het is fijn om te merken hoe makkelijk ik me aan kan passen. Ik heb er naar uitgekeken om iedereen in het team te ontmoeten en elkaar te leren kennen. Het opbouwen van een groepsgevoel, zowel met de renners als de staf, is voor mij heel erg belangrijk. Daarnaast keek ik er ook ontzettend naar uit om me te kunnen meten met de andere renners. Wanneer je altijd alleen traint, is het fijn om jezelf weer eens te kunnen vergelijken met anderen tijdens een trainingskamp."

 / 

Wanneer begon je met fietsen?

"Ik was al heel jong aan het fietsen. Dan reed ik rondjes door de tuin of om de tafel binnen in huis. Toen ik zes was begon ik al met kleine wedstrijdjes van één of twee kilometer. Inmiddels ben ik vierentwintig en heb ik alle categorieën doorlopen richting de WorldTour."

Wat is je meest memorabele moment op de fiets?

"Mijn eerste professionele zege, een etappe in de Ronde van Noorwegen. Het was voor mij heel speciaal dat ik in mijn eerste maanden als prof al een etappeoverwinning op mijn naam kon schrijven. Ik heb ook hele goeie herinneringen aan mijn overwinningen op de Europese en Italiaanse kampioenschappen als belofte. Die overwinningen worden over het algemeen als minder belangrijk gezien, maar dat waren voor mij hele mooie momenten. Hopelijk komen er dit jaar nog veel memorabele momenten bij."

Wat is je favoriete race?

"Vanaf de eerste keer dat ik Parijs-Roubaix reed bij de junioren, was ik er eigenlijk al verliefd op. Ik hou van het parcours en de onvoorspelbare omstandigheden. Naast het tijdrijden wil ik graag nog beter worden in de klassiekers en Parijs-Roubaix is dan wel een droomrace om te winnen. Ik zou in dat soort wedstrijden ook graag willen rijden voor mijn ploeggenoten, zowel als lead-out in de sprint of als knecht om de kopmannen uit de wind te houden of te sleuren aan kop van het peloton."

Wat verwacht je van het aankomende seizoen?

"Ik wil me komend seizoen vooral blijven ontwikkelen. Het zou mooi zijn als ik nu al hele goede uitslagen zou kunnen rijden, daar werk je uiteindelijk voor, maar gezien het feit dat ik een driejarig contract heb bij de ploeg, zie ik dit jaar meer als een eerste stap richting het bereiken van mijn volledig potentieel. Dan volgen de resultaten vanzelf. Dit seizoen ligt de focus vooral op het ontdekken hoe ik het beste uit mezelf kan halen."

Gerelateerde updates