Goed jaar maakt Ryan trots: "Het kwam afgelopen seizoen allemaal samen"

Goed jaar maakt Ryan trots: "Het kwam afgelopen seizoen allemaal samen"

De 21-jarige Archie Ryan maakt sinds 2020 deel uit van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma. De Ier kreeg dit jaar zijn kans bij de profploeg en bezegelde zijn debuut met een ritzege in de Ronde van Slowakije. We blikken terug op zijn wielerseizoen.

Ryan kijkt tevreden terug op het afgelopen wielerseizoen. "Éindelijk viel alles op zijn plaats. Ik ben altijd hard blijven werken, ondanks de tegenslagen in de jaren ervoor, en nu ging het eindelijk zoals ik wilde. Ik heb een team om me heen dat me altijd steunt, waar ik ze erg dankbaar voor ben. Het kwam vorig seizoen allemaal samen en daar ben ik erg blij mee."

De Ier maakte zijn debuut voor het World Tour-team in de Okola Slovenska en reed naar de dagzege in de tweede etappe. "Het was voor mij een eer om voor de World Tour-ploeg te mogen rijden. Dat is iets dat ik al een paar jaar wilde doen. Aan de start kunnen verschijnen was al mooi. Om dan in een sprint als eerste over de streep komen, is iets dat ik nooit van mijn leven zal vergeten. Het was een hele ervaring."

"Ik heb een team om me heen dat me altijd steunt, waar ik ze erg dankbaar voor ben. Het kwam vorig seizoen allemaal samen en daar ben ik erg blij mee"

Archie Ryan

In de Tour de l'Avenir liet de 21-jarige renner zien dat hij tot de besten in de beloftencategorie behoort. "Ik was zeer tevreden over die rittenkoers. Ik wist dat ik het kon, maar het is altijd fijn als dat gevoel bevestigd wordt." Waar de weg omhooggaat, is Ryan op zijn best. "Ik ben absoluut een klimmer. Het is een van mijn beste kwaliteiten en we blijven daar hard aan werken met de ploeg, in training en in wedstrijden.”

De laatste jaren heeft Ryan zich op verschillende vlakken ontwikkeld. "Ik ben vaker in koers en dat heeft me geholpen in mijn ontwikkeling. Mijn lichaam kan het aantal trainingen steeds beter aan en ik ben al een tijdje blessurevrij. Ik moet het team bedanken voor de hulp die ze mij geboden hebben." De Ier kijkt ook al vooruit naar volgend seizoen, want inmiddels is ook de voorbereiding op de nieuwe wielerjaargang begonnen. "Ik hoop eigenlijk een vergelijkbaar seizoen te draaien als afgelopen seizoen. Ik wil gebruik maken van de kansen die ik krijg. Hopelijk zit er een overwinning in een algemeen klassement in en daarnaast hoop ik ervaring op te doen in verschillende wedstrijden met de World Tour-ploeg", besluit hij.

Gerelateerde updates