Graat over eerste jaar bij Jumbo-Visma Development Team: “Ik heb er echt van genoten”

Graat over eerste jaar bij Jumbo-Visma Development Team: “Ik heb er echt van genoten”

Tijmen Graat was begin dit jaar een van de nieuwkomers bij Jumbo-Visma Development Team. De negentienjarige renner sloot na een aantal trainingsmomenten en testen definitief aan bij de Nederlandse opleidingsploeg en sloot eerder deze maand zijn eerste seizoen bij de beloften af in de Ronde de l’Isard.

Graat heeft zijn fiets inmiddels ingewisseld voor een periode van rust en herstel en kijkt terug op een goed seizoen. “Het was een fantastische periode. Ik heb er écht van genoten. Toen ik in het begin mee mocht op trainingskampen merkte ik al snel dat de sfeer in de ploeg echt fantastisch is, net als de begeleiding. Dat is allemaal bevestigd in mijn eerste jaar. Ik merk dat het bijdraagt aan mijn talentontwikkeling.” Spijt van zijn keuze heeft de negentienjarige klimmer zeker niet. “Ik ben daar ontzettend blij mee en besef mij achteraf dat ik geen betere keuze had kunnen maken.”

Niet alleen zijn eigen prestaties, maar ook die van het team roepen een gevoel van trots op.
“We vormen een fantastisch team. We komen net terug van de Ronde de l’Isard en daar hebben we vijf dagen gekoerst. Vanaf de eerste dag hadden we de leiderstrui in handen en die was na vijf dagen nog steeds in ons bezit, terwijl we na twee dagen nog maar met vier man over waren. Het is een fantastisch gevoel om dat met elkaar voor elkaar te krijgen. Je draagt een tenue dat heel bekend is, want iedereen kent ons team. Als je dan met elkaar, in een treintje, als ploeg rijdt, dan geeft dat ook heel veel extra motivatie om nog een stukje harder te fietsen.”

"Als je dan met elkaar, in een treintje, als ploeg rijdt, dan geeft dat ook heel veel extra motivatie om nog een stukje harder te fietsen"

Tijmen Graat

Persoonlijke ontwikkeling heeft de Nederlander hoog in het vaandel staan en hij reflecteert graag op zijn eigen prestaties en de ambities die hij had voorafgaand aan zijn eerste jaar bij de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma. “Aan het begin van het seizoen had ik als doel gesteld om veel koerservaring op te doen en mezelf daarin te verbeteren. Dat is zeker gelukt, want ik heb in dit jaar meer koersen gereden dan in mijn hele wielercarrière bij elkaar. Ook in het peloton rijden en het afdalen, dingen waar ik minder goed in was, zet ik nu grote stappen in”, aldus Graat, die afgelopen jaar ook zijn eerste jaar van de universitaire studie Bedrijfskunde succesvol wist af te ronden.

Op de vraag op welke koers hij het meest positief op terugblikt, weet de Brabander direct een antwoord te geven. “Als ploeg de Ronde de l’Isard, maar persoonlijk de Tour Alsace. Daar heb ik mezelf echt leren kennen. Om te mogen koersen op La Planche des Belles Filles, een bekende klim, is echt gaaf. Ik kwam er tijdens het beklimmen van deze berg achter hoe diep ik kon gaan. In de Ronde de l’Isard waren we als team erg goed en ook dat gaf een kick. Ik reed mijn eerste ploegentijdrit en we wonnen direct, dat was heel mooi.”

Gedurende zijn rustperiode zet de negentienjarige wielrenner alles op een rijtje en kijkt hij ook naar zaken die volgend wielerseizoen zijn aandacht verdienen. “Een aandachtspunt voor mezelf is om het afdalen te verbeteren. Daar wil ik met de hulp van de ploeg stappen in zetten. Daarnaast wil ik ook gaan werken aan mijn explosiviteit, om bij sprints een verschil te kunnen maken of op een klimmetje weg te schieten van de concurrentie. Stiekem ben ik daar al een beetje mee begonnen”, besluit Graat.

Gerelateerde updates