Julie Van de Velde: ‘Dit jaar hoop ik nog dichter bij wereldtop te komen’

Julie Van de Velde: ‘Dit jaar hoop ik nog dichter bij wereldtop te komen’

Julie Van de Velde veroverde een bronzen medaille bij het Belgisch Kampioenschap tijdrijden, maar ook in de wegwedstrijden staat ze haar mannetje. Dit seizoen draagt de 27-jarige renster het shirt van Team Jumbo-Visma.

"De overstap naar Team Jumbo-Visma voelde voor mij als een unieke kans die ik zeker niet kon laten liggen," aldus Van de Velde. "De vrouwenploeg is een geheel nieuwe opstart en ik denk dat het heel speciaal zal zijn voor zowel de rensters als de staf. De mannenploeg was afgelopen jaar ontzettend sterk en ik kijk er naar uit om daar als vrouwenploeg mee samen te werken. Ik denk dat dit een heel leuke uitdaging gaat worden. Ik hoop dat we samen mooie resultaten kunnen behalen en dat ik mijn steentje daartoe kan bijdragen."

De Belgische maakte pas op latere leeftijd haar opwachting in het peloton, maar inmiddels heeft ze de smaak te pakken. "Ik heb voorheen aan atletiek gedaan, vooral de middellange afstanden. In de winter met name veldlopen en in de zomer op de piste afstanden tussen de achthonderd en vijfduizend meter. Omdat ik vaak geblesseerd was, begon ik met wielrennen als alternatieve training om de conditie op peil te houden. Ik merkte dat ik het heel graag deed en dat ik er ook niet slecht in was. Omdat ik nog steeds vaak geblesseerd was, dacht ik: laat ik eens een wedstrijd op de fiets proberen en kijken waar ik eindig. Lukt het niet, dan kan ik altijd weer terug naar atletiek. Dat ging met vallen opstaan, maar voorlopig gaat het fietsen redelijk goed. Ik heb nog niet het gevoel dat ik alles heb bereikt wat ik kan bereiken."

Hardlopen doet Van de Velde nog steeds graag. "In de winter probeer ik nog één of twee keer in de week te gaan lopen. Ik vind dat een hele goede alternatieve training voor het fietsen. Als het slecht weer is, dan is een uurtje lopen in de regen ook veel minder erg dan drie of vier uur op de fiets. Het is heel goed voor je conditie, je traint andere spiergroepen, maar hetzelfde systeem. Goed getrainde hart en longen heb je ook nodig voor het fietsen."

"Op de fiets zie ik mezelf momenteel als een klimmer die ook een goede tijdrit kan rijden op een heuvelachtig parcours," vertelt de voormalig atlete. "Mijn favoriete koers is de Waalse Pijl, een Belgische koers met veel klimmetjes erin en een finish op de Mur van Huy. Ik houd van aankomsten bergop. In 2019 gingen de Waalse klassiekers mij allemaal goed af. Tijdens Gracia-Orlová, de eerste wedstrijd daarna, kon ik zelfs iedere dag meedoen voor de overwinning. Dat gaf mij toen een goed gevoel en veel zelfvertrouwen. Dat draag ik nog steeds bij me als één van de mooiste momenten op de fiets."

Als ze niet op de fiets zit spendeert ze graag tijd met haar familie. "Gewoon gezellig samen koffiedrinken of een wandeling maken in de natuur. Maar ik kijk ook graag naar sport op TV. Ik volg atletiek en tennis en natuurlijk ook wielrennen. Vroeger keek ik op naar Tom Boonen, die was toen super populair in Vlaanderen. Bij de vrouwen volgde ik Grace Verbeke. Zij was de eerste Belgische die de Ronde van Vlaanderen won. Ze woonde een tijdje bij mij in het dorp. Naar haar keek ik wel op."

"Mijn favoriete Belgische wielerterm is ‘in de boter trappen’," vervolgt Van de Velde. "Omdat het een zalig gevoel is als je met gemak rondrijdt terwijl de rest aan het afzien is. Op TV is het ook mooi om te zien als iemand zo gemakkelijk trapt. Dat is een streling voor het oog."

Ze kijkt reikhalzend uit naar het moment dat ze zelf in het geel-zwart aan de start kan staan van de eerste wedstrijden. "Afgelopen seizoen was niet mijn beste seizoen. Mijn bloedwaarden waren niet goed en ik zat niet zo goed in mijn vel. Behalve bij het Belgisch Kampioenschap tijdrijden en in Strade Bianche vielen mijn prestaties wat tegen. Ik voel me gelukkig weer een stuk beter en ik heb veel energie en zin om met de nieuwe ploeg van start te gaan. Het gaat ook heel erg goed met de voorbereidingen. Ik heb een goede winter achter de rug en sinds ik wat rust heb genomen, heb ik weer een veel beter gevoel."

"Ik wil in eerste instantie weer terugkomen op het niveau dat ik had in 2019 en het liefst nog een stapje beter," zegt Van de Velde over haar ambities voor komend seizoen. "Dit jaar hoop ik nog dichter bij de wereldtop te kunnen komen, vooral tijdens de Waalse klassiekers en in de Giro. Mijn grootste ambitie voor komend jaar is om in de selectie voor de Spelen te komen en daar een goeie prestatie neer te zetten."

Gerelateerde updates