Opleider De Groot kijkt verder dan volgende koers

Opleider De Groot kijkt verder dan volgende koers

2020 was het debuutjaar van Jumbo-Visma Development Team. Het team boekte daarin verschillende overwinningen. Aankomend seizoen hoopt de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma wederom mooie prestaties neer te zetten, maar het talententeam verliest daarbij het proces voor de lange termijn niet uit het oog.

“Ondanks het wegvallen van veel wedstrijden hebben we een heel goed trainingsjaar gehad”, steekt Head of Development Robbert de Groot van wal. “Alle jongens uit de opleidingsploeg zijn zich goed aan het ontwikkelen. Dat gaat niet altijd gemakkelijk, maar dat is logisch in deze fase van hun carrière. Naast het trainen op de fiets hebben we afgelopen jaar ook geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling en trainingsleer. We werken er met z’n allen heel hard aan om dat proces op een goede manier voort te zetten. Deze manier van talentenbegeleiding gaan we de komende jaren verder finetunen en uitbreiden. Al deze processen moeten bijdragen aan de prestaties op de fiets, maar we kijken verder dan de eerstvolgende wedstrijd.”

"Het wedstrijdprogramma is uitgebalanceerd en bevat koersen van verschillende niveaus."

Robbert de Groot

Ook in 2021 krijgen de beloften een gevarieerd koersprogramma voorgeschoteld, met zowel nationale als internationale wedstrijden. “Het wedstrijdprogramma is uitgebalanceerd en bevat koersen van verschillende niveaus. We continueren de connectie met onze World Tour-ploeg. Dat maakt het programma voor onze renners van de opleidingsploeg bijzonder.”

De bedoeling van deze samenwerking is dat de jonge renners kennismaken met een niveau dat ze nog niet eerder hebben ervaren. Daarmee worden ze getriggerd en tegelijkertijd is het een mooie stimulans om er nóg een stapje bij te doen. De Groot: “We hopen dat de renners zich bewust worden van het hoge niveau dat nodig is om profrenner te worden en dat zij zich, mede dankzij dit mooie wedstrijdprogramma, verder zullen ontwikkelen.”

Twee renners van de opleidingsploeg maken dit jaar hun debuut in het vlaggenschip van Team Jumbo-Visma. Gijs Leemreize is per 1 januari prof geworden, terwijl Olav Kooij op 1 juli de overstap maakt. “Het is de bedoeling dat we vaker deze transfers naar het World Tour-team realiseren. De overstap van Gijs en Olav mag geen uitzonderingen zijn. Het moet zo zijn dat het programma dat wij aanbieden talent oplevert dat klaar is voor de stap naar boven. Alleen is dat soms lastig te plannen, omdat ieders ontwikkelcurve anders is. Ontwikkeltrajecten zijn individueel en moeilijk voorspelbaar. Daarvoor moeten we de tijd nemen. Ik kan me niet voorstellen dat de transfers van Gijs en Olav geen opvolging krijgen.”

Gerelateerde updates