Staune-Mittet genoot van beloftentijd en maakte vrienden voor het leven

Staune-Mittet genoot van beloftentijd en maakte vrienden voor het leven

Amper 21 lentes jong en met een eindzege in de Giro Nextgen en zijn eerste profoverwinning op zak, maakt Johannes Staune-Mittet komende winter de definitieve overstap van het Jumbo-Visma Development Team naar de WorldTour-afdeling. De Noor voelde zich de voorbije drie seizoenen als een vis in het water in de opleidingsploeg.

De in Lillehammer geboren coureur is duidelijk als hem gevraagd wordt naar het omschrijven van zijn tijd als belofte. “De afgelopen drie seizoenen waren fantastisch. De tijd is voorbij gevlogen. Niet in de laatste plaats door de vele fijne mensen die onderdeel zijn van het team. Er is letterlijk niemand waar ik het niet goed mee kan vinden.”

“Al had ik het in het begin wel wat lastig”, is Staune-Mittet ook eerlijk. “Ik wist niet helemaal zeker of ik wel op mijn plek zat als wielrenner. Het tweede jaar als junior was erg lastig. Uiteindelijk was ik meer dan dankbaar voor de kans die ik kreeg van Jumbo-Visma. Die kans heb ik dan ook met beide handen aangegrepen."

Met zevenmijlslaarzen doorliep Staune-Mittet uiteindelijk zijn beloftenperiode. Dat leverde hem al in een vroeg stadium een contract op bij het WorldTour-team. “Zelf ben ik heel tevreden met mijn ontwikkeling. Ik kan daar Robbert de Groot niet genoeg voor bedanken. Hij hielp mij stappen te zetten op zowel fysiek als mentaal vlak. Samen konden we een goede balans vinden. Ook Robert Wagner en Sierk Jan de Haan deden hun duit in het zakje. Met hen als kundige ploegleiders werden we tijdens de koersen voorzien van de best mogelijke begeleiding.”

"De Babygiro was mijn individuele summum"

Johannes Staune-Mittet

De Scandinaviër komt uit een sportfamilie. Zijn vier jaar oudere broer was ook actief in het peloton. “De grootste stap heb ik gezet op mentaal vlak. Ik weet nu als geen ander dat een goede voorbereiding het halve werk is. Het geeft me meer rust in de koersen als ik weet dat ik er op voorhand alles aan gedaan heb. Dankzij de stappen die ik gezet heb, was ik in de gelegenheid om een aantal wedstrijden te winnen”, vertelt Staune-Mittet.

Over zijn persoonlijke sportieve hoogtepunten hoeft de renner niet lang na te denken. “De Babygiro was mijn individuele summum. Ik heb daar een fantastische week beleefd met de ploeg. Op én naast de fiets was het dag in dag uit genieten geblazen. De teamgeest was ongeëvenaard en stuwde ons naar grote hoogten. Het succes is deels te verklaren vanwege de goede chemie. De vriendschap die ik met de jongens naast de fiets heb, is bijzonder. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook resultaten oplevert”, verklaart Staune-Mittet.

“We werken op een heel professionele manier”, gaat de aanstaand neoprof wat dieper in op de werkwijze bij de opleidingsploeg. “Ik realiseer me hoe goed we het hebben bij het team en voel mezelf bevoorrecht. De begeleiding kon mij als renner goed lezen. Ze zagen bijvoorbeeld ook op welke momenten ik even op de rem moest trappen en mijn rust moest pakken. Er zit een goed plan achter ieders ontwikkeling. Tegenwoordig ben ik in staat het hoofd koel te houden. Dat is eveneens een les die ik hier in de afgelopen jaren heb mogen leren.”

"Ik wilde iets terugdoen voor de staf"

Johannes Staune-Mittet

Na een crash in de Tour de l’Avenir bleek het seizoen van de Noor vroegtijdig voorbij. “Dat was geen heel zware blessure, maar toch besloten we in onderling overleg om een punt achter het seizoen te zetten. De beloftenversie van de Ronde van Lombardije en de Coppa Citta di San Daniele zouden eigenlijk mijn laatste koersen bij het opleidingsteam zijn. Ondanks dat ik niet kon deelnemen aan de wedstrijden, wilde ik dolgraag met het team samen die kant op. Ik heb gevraagd of ik toch mee mocht naar Italië, al was het maar om bidons aan te geven. Op die manier wilde ik iets terugdoen voor de staf. Waar we enkele jaren geleden samen aan begonnen waren, wilde ik nu ook samen afsluiten. Het zijn mensen met passie voor hun vak. Dat enthousiasme is erg aanstekelijk.”

Aan de vooravond van zijn entree in het profpeloton is de renner gemotiveerd. “Ik kan niet wachten om het nieuwe seizoen aan te vangen. De koersen die we in het voorbije seizoen al samen met renners van het WorldTour-team reden, smaakten naar meer”, doelt Staune-Mittet onder meer op zijn ritzege in de Czech Tour. “Hopelijk kunnen we in de komende jaren nog een hoop successen behalen. Ik voel me, mede vanwege de professionele begeleiding, in ieder geval meer dan klaar voor de stap omhoog.”

Gerelateerde updates