Van Belle op zijn plek bij Team Jumbo-Visma: “Voelt echt als mijn team”

Van Belle op zijn plek bij Team Jumbo-Visma: “Voelt echt als mijn team”

Loe van Belle voegde zich in 2021 bij het Jumbo-Visma Development Team. In zijn eerste jaar als belofte wist Van Belle direct een aantal koersen te winnen. In 2022 werd hij tweede op het Nederlands beloftenkampioenschap, om enkele maanden later een sterke Tour de l’Avenir te rijden. In 2024 maakt de Nederlander de overstap naar het World Tour-team.

2022 was een druk wielerseizoen voor de Nederlander, waarin hij ook een aantal keer mee op pad mocht met de World Tour-ploeg. “Ik heb dit seizoen een zwaarder programma gedraaid dan het jaar daarvoor, met daarbij ook een aantal profkoersen. Dat ging vanaf het begin erg goed. Daarnaast was het ook erg gaaf om met de World Tour-mannen op pad te mogen. Ik heb daar nieuwe dingen geleerd en dat kon ik toepassen bij de koersen met Jumbo-Visma Development Team.”

Het seizoen van Van Belle ging als een nachtkaars uit, want na een valpartij in de Ronde de L’Isard moest hij noodgedwongen vroegtijdig in de rustmodus. “In eerste instantie dacht ik dat een paar dagen rust houden genoeg was om te herstellen, maar ik hield last. Dat was een teleurstelling en moest ik even verwerken, maar na veelvuldig contact met mijn coach ging het vizier vrij snel op de toekomst.”

Terwijl de twintigjarige Zoetermeerder onlangs een trainingskamp afwerkte in het koude Noorwegen met de opleidingsploeg, denkt hij met warme gevoelens terug aan de Tour de l’Avenir. “Het is jammer dat ik in afgelopen seizoen geen individuele zeges heb kunnen behalen, maar het dragen van de gele trui in de Tour de l’Avenir was het absolute hoogtepunt. Er was veel aandacht voor de koers en mensen scanderen je naam. Je merkt aan alles dat het de grootste beloftenkoers is en om daar de leiderstrui te mogen dragen, is heel gaaf. Daarnaast was mijn negende plaats in het algemeen klassement een mooie prestatie.”

"Het dragen van de gele trui in de Tour de l’Avenir was het absolute hoogtepunt"

Loe van Belle

Naast het vele koersen in 2022 werd ook bekend dat Van Belle in 2024 doorstroomt naar het World Tour-team. “Je hebt als klein jongetje een droom en die is gedurende de jaren steeds dichterbij gekomen. Als je profwielrenner mag worden bij de grootste en beste ploeg van de wereld, is dat super. Het roept een gevoel van trots op.” De Zoetermeerder matcht goed met het team. “We hebben dezelfde manier van denken en ik heb met mijn trainer, Robbert de Groot, een goede band opgebouwd. Ik kan onwijs goed met iedereen opschieten en daardoor voelt het echt als mijn team.”

In de afgelopen jaren maakte Van Belle een groei door die hij hoopt voort te zetten. “Ik denk dat ik professioneler ben geworden in alles, zowel op de fiets als naast de fiets. Mijn fysiek is beter geworden, maar mentaal heb ik ook stappen gemaakt. Het lukt mij nu om juiste en verstandige keuzes te maken in aanloop naar een koers. Ik ga serieus om met de sport en ik hoop dat ik deze lijn door kan zetten. Het feit dat ik nu al weet dat ik in 2024 prof word, geeft me rust en zekerheid. Dat neemt niet weg dat de wil om te winnen is, zowel individueel als met het team, niet aanwezig is. We blijven hongerig.”

Echter wil hij zich op een aantal vlakken nog verbeteren in het overgangsjaar 2023. “Dat zit hem onder andere in trainingsomvang, fysiek steeds sterker worden en meer uren op de fiets gaan doorbrengen. Ik wil zorgen dat mijn belastbaarheid omhooggaat en komend seizoen, als oudste jongen van de groep, een begeleidende rol gaan spelen binnen het development team. Daarnaast wil ik tijdens het WK, het EK en Tour de l’Avenir supergoed zijn. Ook hoop ik aan de start te kunnen verschijnen van Luik-Bastenaken-Luik voor beloften.”

Gerelateerde updates