Even voorstellen: Archie Ryan

Even voorstellen: Archie Ryan

Archie Ryan zal aankomend jaar het shirt dragen van Jumbo-Visma Development Team. De jonge Ier bewees afgelopen jaar zijn mannetje te staan in de nationale juniorencategorie. Zowel op de weg als in het tijdrijden veroverde hij afgelopen jaar een zilveren plak op het Iers kampioenschap.

Wanneer ben je begonnen met wielrennen?
“Mijn eerste seizoen reed ik bij de U12. Mijn vader was lid van de wielerclub bij mij in de buurt. De club organiseerde een ritje voor kinderen. Ik ging een kijkje nemen en fietste uiteraard ook mee. Vanaf dat moment wist ik dat ik zelf ook wilde gaan wielrennen.”

Waar ben je naast de fiets zoal mee bezig?
“Een beetje relaxen, wat praten met vrienden en luisteren naar muziek. Ook speel ik af en toe een potje Fortnite met mijn vrienden. Ik zit momenteel in mijn examenjaar op school. In juni staan de examens gepland.”

Hoe heb je de afgelopen twee jaar als junior ervaren?
“Als eerstejaars junior reed ik voor de Baskische ploeg Gaursa La Tostadora. Samen met andere buitenlandse renners woonde ik in het Baskenland, voor een periode van zes maanden. Ik heb in dat jaar enorm veel geleerd op het gebied van zelfstandigheid. De Spaanse koersen waren erg zwaar, maar wel leerzaam. Ook is mijn Spaans er beter van geworden. Deze periode heeft me echt veel bijgebracht.”

"Er hangt een goede sfeer in het team en iedereen kan goed met elkaar opschieten"

Archie Ryan

“Het afgelopen jaar reed ik voor een Britse ploeg. Het team reed een mooi wedstrijdprogramma met veel UCI-koersen. Hier heb ik mogen ervaren hoe het is om op het hoogste juniorenniveau te koersen. Dit zal mij helpen om de stap naar de beloften goed te verteren.”

Wat is het grootste verschil tussen koersen in Ierland en in het buitenland?
“Je merkt dat het niveau in het buitenland een stuk hoger ligt dan in Ierland. De afstand is langer, de intensiteit ligt hoger en er zijn meer concurrenten. Het is een totaal andere beleving.”

Wat zijn je verwachtingen van aankomend seizoen?
“Aankomend jaar hoop ik snel gewend te raken aan de langere afstand en de hogere snelheid in het peloton. Ik zal nog veel moeten leren, maar toch hoop ik mij soms te kunnen tonen. De afgelopen trainingsweekenden heb ik mijn ploeggenoten ontmoet. Er hangt een goede sfeer in het team en iedereen kan goed met elkaar opschieten. Ik kijk erg uit naar het aankomende seizoen.”

Gerelateerde updates