Nordhagen debuteert voor Team Visma | Lease a Bike met wereldtitel langlaufen op zak

Nordhagen debuteert voor Team Visma | Lease a Bike met wereldtitel langlaufen op zak

Jørgen Nordhagens toekomst ligt in de wielersport. Toch werd de Noor nog geen twee weken geleden wereldkampioen in het langlaufen. Tijd voor een kennismaking met het talent dat in 2024 debuteert voor Team Visma | Lease a Bike Development en tot en met 2027 vastligt. Hij spreekt over zijn wereldtitel in het langlaufen, persoonlijke ontwikkeling, zijn eerste jaar bij Team Visma | Lease a Bike en de plannen voor de toekomst.

Hij is de beste junior van de wereld in de twintig kilometer langlaufen. Twee weken geleden behaalde Nordhagen die titel in Slovenië. “De wereldtitel kwam als een verrassing voor me”, zegt de 19-jarige Noor zelf. “Alles kwam op dat moment samen. Het was een van mijn beste langlaufraces ooit, en letterlijk alles verliep volgens plan. De omstandigheden waren eveneens perfect. Het werd een erg zware wedstrijd, iets wat mij als gegoten zit.”

Nordhagen geeft toe dat het succes niet in de laatste plaats is ontstaan door een gewijzigde aanpak. Met dank aan zijn nieuwe wielerploeg. “Ik heb met Robbert de Groot, Head of Development van Team Visma | Lease a Bike, veel contact gehad over aspecten als voeding en het benaderen van individuele doelen. Ik heb een aantal dingen in mijn persoonlijke programma aangepast. Dat heeft heel duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Zowel bij het langlaufen als bij het wielrennen. Ik voel me nóg een stuk sterker en fitter dan voorheen.”

"Ik voel me nóg een stuk sterker en fitter"

Jørgen Nordhagen

De Groot kwam Nordhagen ruim twee jaar geleden op het spoor. “Als ploeg hebben we nauwe contacten met het Noorse sportsysteem. Jørgen komt uit dezelfde kweekvijver als Tobias Foss, Johannes Staune-Mittet en Per Strand Hagenes. Ruim twee jaar geleden kwam hij op onze radar. We twijfelden niet aan zijn potentie. Daarom boden we hem eind 2022 al een contract aan, ingaande vanaf de start van dit jaar”, legt De Groot uit. Nordhagens verbintenis loopt tot eind 2027. Dit jaar komt hij uit voor het Development Team, maar in 2025 debuteert hij al in de WorldTour.

“De eerste maanden bij de ploeg bevallen uitstekend”, vertelt Nordhagen over zijn entree bij de ploeg. “Helaas kon ik door mijn alternatieve programma nog geen deel uit maken van het team op het trainingskamp in Spanje. Op korte termijn zal ik echter ook die richting uitgaan, iets waar ik erg naar uitkijk. Mijn eerste races op de weg zullen begin april zijn. Dit was mijn laatste winter in het langlaufen, dus de focus zal nu volledig op het wielrennen liggen. De dynamiek en de teamgeest in dit team zijn pijlers waar ik erg naar uitkijk. Het wordt mijn eerste jaar als belofte. Ik wil mijn steentje bijdragen aan de teamprestaties, maar ben ook zelf ambitieus.”

"Het langlaufen en de wielersport kennen veel parallellen"

Robbert de Groot

“Het langlaufen en de wielersport kennen veel parallellen”, legt De Groot uit. “Het zijn beide duursporten. Uithoudingsvermogen is essentieel. Voor atleten als Jørgen is het combineren van de wielersport en de wedstrijden in de sneeuw goed te doen. We hebben hem de voorbije winter ook bijgestaan in de voorbereiding richting zijn doelen in het langlaufen. Het is nu zaak om even op de rem te trappen en de focus op het fietsen te krijgen.”

Vragen over de kwaliteiten van Jørgen op de fiets beantwoordt De Groot stellig: “Hij voelt zich in een peloton als een vis in het water. Jørgen heeft een prima tijdrit in de benen, maar kan zijn ei pas écht kwijt in de bergen. We zien heel veel potentie. Het is nu zaak om hem op de beste en meest toepasselijke manier te begeleiden in ons opleidingsprogramma.”

De jonge Noor is daarover even enthousiast als De Groot: “Uiteraard kijk ik heel erg uit naar het rijden met én in het WorldTour-team. Ik hoop me de komende periode verder te ontwikkelen en kan haast niet wachten om de opstap te maken. Ik ben echter realistisch en weet als geen ander dat ik nog een lange weg te gaan heb. Laat mijn wielerseizoen maar snel beginnen.”

Gerelateerde updates