Benoot maakte van voeding zijn geheime wapen

Benoot maakte van voeding zijn geheime wapen

Tiesj Benoot werkt al jaren aan elk detail om progressie te boeken. Zo zette hij met The Athlete’s FoodCoach de puntjes op de i wat betreft voeding. Mede hierdoor boekte hij een prachtige overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne.

“In het verleden at ik vaak te veel tijdens een grote ronde: ik wist niet precies hoeveel ik nodig had, maar wilde zeker weten dat ik na een etappe voldoende voedingsstoffen binnen zou krijgen om goed te herstellen. Het probleem was dat ik aan het eind van de grote ronde anderhalve kilo zwaarder was. Elke kilo meer die je mee de berg op neemt, is extra ballast.”

“Met FoodCoach heb ik de juiste balans gevonden: ik maak me geen zorgen meer over hoeveel ik moet eten om optimaal te herstellen en op hetzelfde gewicht te blijven. En ik kan gewoon de producten blijven eten die ik eerst ook at. Ik schat dat ik nu tijdens een grote ronde van drie weken ongeveer tienduizend calorieën minder eet dan voorheen”, vertelt de Belg.

Wat is er veranderd in jouw routine nu je FoodCoach gebruikt?

“Na een etappe krijgen we onze hersteldrank en twee keer onze herstelsnacks. Het is prettig om in aanloop naar het avondeten al kleine porties tot je te hebben genomen. Tijdens het avondeten hoef je geen gigantische portie meer te eten. Ik open dan mijn FoodCoach-app om te kijken hoeveel ik mag opscheppen, zodat ik goed herstel en op gewicht blijf."

"Voorheen nam ik veel meer risico’s met mijn voeding, omdat ik veel op gevoel deed. Ik schepte vaak extra op omdat ik liever te veel dan te weinig at: als je tijdens een grote ronde te weinig eet, heeft dat een groter effect op je prestaties dan wanneer je te veel eet en een beetje aankomt.”

"FoodCoach zorgt voor mentale rust op de fiets"

Tiesj Benoot

“Het gevolg was dat ik in de derde week van een grote ronde anderhalve kilo zwaarder was dan bij de start. Die anderhalve kilo meer voel je niet letterlijk als je de berg op fietst, maar mijn prestaties werden minder als ik ging kijken naar mijn wattages per kilogram. Die zijn heel belangrijk in het moderne wielrennen.

Ook in mijn hoofd was ik voortdurend met mijn voeding bezig, omdat ik niet zeker wist of ik wel of niet voldoende had gegeten. Met FoodCoach hoef ik me daar niet meer druk om te maken. Het zorgt voor mentale rust op de fiets. Ik vertrouw op de app, omdat ik vorig jaar al heb ervaren dat het werkt.”

“Maar dat wil niet zeggen dat ik volledig afhankelijk ben geworden van FoodCoach. Ik snap het systeem erachter en werk nu al even met de app, waardoor ik zelfstandig keuzes kan maken die aansluiten bij de richtlijnen van FoodCoach. Daarnaast hebben we diëtisten en chefkoks die ook bekend zijn met FoodCoach. De kennis over FoodCoach is onderdeel van de structuur van de ploeg en zit niet alleen in de app.

Ik voel me er prettig bij: ik kan de producten blijven eten die ik voorheen at, herstel optimaal en blijf op mijn gewenste gewicht”, besluit Benoot.

"De kennis over FoodCoach is onderdeel van de structuur van de ploeg en zit niet alleen in de app"

Tiesj Benoot

Gerelateerde updates