Bergkoning Bouwman ziet met eigen ogen hoe Giro loodzwaar parcours presenteert

Bergkoning Bouwman ziet met eigen ogen hoe Giro loodzwaar parcours presenteert

“Als ik het Giro-parcours van de aankomende editie bekijk word ik heel enthousiast”, zegt Koen Bouwman vanuit Milaan. De laatste winnaar van de bergtrui was live aanwezig bij de presentatie van het parcours van de Giro d’Italia 2023. De tweevoudig etappewinnaar gaf op het podium zijn mening over het nieuwe parcours, dat loodzwaar lijkt op het eerste oog.

De renners zullen niet worden gespaard in de aankomende editie van de Giro. Met drie tijdritten en 51.300 hoogtemeters staat er een loodzwaar en uitdagend rittenschema te wachten op de renners. Met Jai Hindley en Arnaud Démare, de winnaars van het eind- en het sprintklassement, werd hij in Milaan nog eens geëerd als beste klimmer. “Superleuk om dit een keer mee te maken”, vond Bouwman.

Op het podium vertelde de klimmer dat hij bij een eventuele deelname al uitkijkt naar de dertiende etappe. “Het is een rit met ontzettend veel hoogtemeters, meer dan 5000. Je passeert die dag de Gran San Bernardo. Daar won ik bij de beloften in 2015 een etappe en zo is eigenlijk mijn wielercarrière begonnen. Het zou heel speciaal zijn om daar weer overheen te gaan en het is een droom om daar nog eens te winnen.”

De renner van Team Jumbo-Visma stond de afgelopen vijf edities telkens aan het vertrek van de Italiaanse ronde. “Uiteindelijk bepaalt de ploeg waar ik aan de start kan én mag staan, maar als ik het parcours van aankomende editie bekijk word ik wel weer heel enthousiast. De Giro is traditiegetrouw erg pittig en denk ik dat het volgend jaar met veel tijdritkilometers en behoorlijk lastige beklimmingen zelfs nog zwaarder zal zijn dan dit jaar. Maar omdat het loodzwaar zal worden, zullen er ook genoeg dagen komen voor ontsnappingen”, voorspelt Bouwman.

"Het wordt loodzwaar, maar dat brengt ook kansen voor ontsnappingen"

Koen Bouwman

Vorig jaar won de Nederlander twee etappes en het bergklassement. Op de vraag of zijn overwinning in de rit naar Potenza, waar hij geweldig samenspel met ploeggenoot Tom Dumoulin voortreffelijk afrondde, zijn mooiste dag op de fiets ooit was, antwoordde Bouwman zelfverzekerd. “Absoluut één van de mooiste. Het is als kleine jongen natuurlijk een droom om überhaupt al een profkoers te winnen. Dat lukte me in 2017 in de Dauphiné tijdens mijn tweede seizoen bij de profs. Dan ga je je doelen verleggen en wil je ook eens winnen in een grote ronde. Als je dan twee etappes wint en je neemt ook nog eens als eerste Nederlander ooit de bergtrui in de Giro mee naar huis, dan is dat onvergetelijk. Het wordt lastig om dat te evenaren, maar ook nu moet je je doelen verleggen. Het zou een droom zijn om het ooit nog eens over te doen. Wie weet in 2023.”

 / 

Gerelateerde updates