Renners Jumbo-Visma eindelijk weer samen de weg op

Renners Jumbo-Visma eindelijk weer samen de weg op

Met trainingskampen in het Oostenrijkse Gerlos en vanaf donderdag in het Franse Tignes bereiden de renners van Jumbo-Visma zich voor op de herstart van het wielerseizoen. Met onder anderen Jos van Emden, Koen Bouwman en Bert-Jan Lindeman werden woensdag in het Zillertal de eerste kilometers in groepsverband gereden na weken van eenzame trainingsritten thuis of wedstrijdjes op de rollenbank.

"De opluchting is voelbaar", zei Tim Heemskerk, samen met Marc Lamberts de trainers in Oostenrijk, tegen het ANP.

Elf renners treffen elkaar deze week voor het eerst nadat het coronavirus het peloton in maart deed stoppen. Ze kwamen uit Nederland, uit Noorwegen (Tobias Foss), uit België (Maarten Wynants) of uit Duitsland (Christoph Pfingsten). Allemaal even hongerig, constateerde Heemskerk die samen met Lindeman naar Oostenrijk was gereden. "Bert-Jan was de rondjes om Emmen ook wel beu. De renners vinden het heerlijk om in een andere omgeving te fietsen, de bergen in te gaan en weer eens samen te kletsen. En wellicht ook om weer eens van huis te zijn."

De testresultaten via de INSCYD Power Performance-Decoder Test waren veelbelovend geweest. Heemskerk: "Zo'n lange periode van consistent trainen, goed eten, voldoende rust nemen en zonder wedstrijden en reizen heeft ze goed gedaan. Ook omdat de eerste maanden na de lockdown iedereen het even rustig aan heeft gedaan. Even geen 30, 35 uur per week trainen maar maximaal 20 uur. Pas de laatste weken trainen we weer in blokken en dan zie je dat het niveau omhoog schiet."

De tijd van e-races is bijna voorbij. Komend weekeinde moet bijvoorbeeld Lindeman nog aan de bak in de virtuele Tour de France. Heemskerk: "Dat zijn verplichtingen. Voor de overbrugging was het fijn dat die wedstrijden er waren, maar de jongens zijn nu meer in de stemming van : we mogen weer."

Het gezelschap dat nu in Oostenrijk is ziet Heemskerk straks uitwaaieren naar de Ronde van Burgos, de Ronde van Polen, de Strade Bianche of Milaan-Sanremo. "Maar eerst gaan we hier twee weken werken. Het is nog even zoeken naar de mooiste wegen waar we zowel op het vlakke als bergop kunnen trainen. Het is anders dan in Tignes waar het echt gaat om een hoogtestage."

De renners rijden in groepjes met de mannen die goed bergop rijden en de wat zwaardere renners gesplitst. En dat alles met de nodige maatregelen die corona buiten de deur moeten houden. Jumbo-Visma heeft een aparte vleugel van het hotel en eet apart van de andere gasten. Het is nog steeds wennen. "Een bidon aangeven is er niet bij. En tegen de jongens zeggen we vooral: gebruik je gezond verstand."

Gerelateerde updates