Team Jumbo-Visma heeft performancestaf rond nu ook zwemcoach Verhaeren expertise inbrengt

Team Jumbo-Visma heeft performancestaf rond nu ook zwemcoach Verhaeren expertise inbrengt

De performancestaf van Team Jumbo-Visma is richting het nieuwe wielerseizoen op oorlogssterkte. De Noor Espen Aareskjold treedt toe en daarnaast mag de wielerploeg van Richard Plugge zich ook verheugen op de kennis en expertise van zwemcoach Jacco Verhaeren. Met raad en daad zal de succescoach op de achtergrond een aantal processen gaan ondersteunen.

Als bondscoach van de Franse zwemmers ligt voor Verhaeren de focus op de Olympische Spelen in Parijs, maar de Brabander gelooft heilig in de kruisbestuiving tussen verschillende sporten. Zo vonden Jumbo-Visma en hij elkaar al langere tijd geleden, vertelt Merijn Zeeman, sportief verantwoordelijke bij de wielerformatie. “De afgelopen jaren heb ik vaak inzichten en ideeën uitgewisseld met Jacco”, aldus Zeeman. “Na ons beste seizoen ooit is het voor ons belangrijk dat we blijven zoeken naar verbetering en nieuwe inzichten. Samen met Mathieu Heijboer kwam ik tot de conclusie dat Jacco ons deze nieuwe ideeën en andere inzichten, afkomstig uit een andere sport, kan geven. We beginnen met een bescheiden samenwerking, die in de toekomst hopelijk uitmondt in meer.”

"Na ons beste seizoen ooit is het voor ons belangrijk dat we blijven zoeken naar verbetering en nieuwe inzichten"

Merijn Zeeman

Voor Verhaeren snijdt het mes daarmee aan twee kanten. “Kennisdelen is de aanleiding van deze samenwerking”, vertelt hij. “Ik wil de wielersport beter leren kennen en zal onder meer mijn input geven op het gebied van prestatieprocessen en trainingen. Niet in een fulltime job, want ik zet me honderd procent in voor de Franse zwemploeg in aanloop naar de Olympische Spelen. Maar ik laat graag mijn licht schijnen over de huidige prestatieaanpak van Team Jumbo-Visma. Ik vind het geweldig om mee te kunnen kijken en denken binnen de meest succesvolle wielerploeg ter wereld. Dat doe ik ‘met mijn zwembril op’. Wat Team Jumbo-Visma ermee doet is vervolgens aan hen.”

Verhaeren heeft goede ervaringen met het uitwisselen van kennis met andere takken van sport en andere branches. “Ik wil me graag verdiepen in de aanpak van Team Jumbo-Visma, omdat ik denk dat ik daar ook zelf iets uit kan halen. De koppeling tussen materiaal, voeding, training en wedstrijdstrategie vind ik heel interessant. Dat inspireert me enorm”, besluit Verhaeren.

"Kennisdelen is de aanleiding van deze samenwerking"

Jacco Verhaeren

In tegenstelling tot de zwemcoach gaat Aareskjold fulltime aan de slag binnen het performanceteam van Heijboer en Zeeman. “Ik kijk daar erg naar uit”, zegt de Noor, die overkomt van Uno-X. “Ik heb het team de voorbije jaren met grote interesse gevolgd. Het is toonaangevend op alle vlakken. Niet alleen door de geweldige prestaties, maar ook in denken en doen. Toen ik de kans kreeg om er onderdeel van uit te gaan maken heb ik geen moment getwijfeld”, aldus Aareskjold.

“Espen is echt een vakman”, weet Heijboer. “Dat bewijzen alleen de resultaten al die hij heeft geboekt met zijn renners, zoals Per Strand Hagenes als junior. De gesprekken met hem hebben ons er verder van overtuigd dat hij ons beter kan maken. We zijn zeer verheugd dat hij ons komt versterken.”

Gerelateerde updates