Team Jumbo-Visma omarmt gevarieerde Tourparcoursen 2023

Team Jumbo-Visma omarmt gevarieerde Tourparcoursen 2023

Organisator ASO heeft donderdag in Parijs het parcours van de 110e Tour de France gepresenteerd. De editie van 2023 voert de renners van het Grand Départ in de Baskische stad Bilbao via onder meer de Pyreneeën en de Alpen naar de traditionele slotrit in Parijs.

Door de start in het Baskenland doemen de eerste Pyreneeëncols al op in etappe vijf. “De ritten in de Pyreneeën zijn komend jaar relatief gezien minder zwaar dan voorgaande jaren”, stelt Merijn Zeeman. “Maar mede door de start in het Baskenland is de eerste week al gelijk heel pittig. De verhoudingen zullen snel duidelijk zijn.”

Terug van weggeweest

Via enkele overgangsetappes zet het peloton vervolgens koers richting een bijzondere etappe. In rit negen ligt de finish voor het eerst in 35 jaar op de top van de Puy de Dôme, een beklimming in het Centraal Massief met smalle wegen die leiden naar de top op bijna vijftienhonderd meter hoogte. “Het is een van de etappes die eruit springt. Iedereen zal deze rit met rood omcirkeld hebben”, luidt de prognose van de sportief directeur van Team Jumbo-Visma.

Zwaartepunt

Na de eerste rustdag trekt de karavaan langzaam maar zeker richting de Alpen. Zeeman ziet ook in dat gebergte kansen voor zijn ploeg. “De organisatie heeft daar enkele lastige etappes uitgetekend, met onder meer de aankomsten bergop op Grand Colombier en Saint-Gervais Mont Blanc. Het dak van de Tour is dit jaar de Col de la Loze, een beklimming die we nog kennen uit de editie van 2020. Mijn inschatting is dat het zwaartepunt van deze wedstrijd in de Alpen gaat liggen.”

"We willen ook komende editie een gooi doen naar de eindoverwinning"

Merijn Zeeman

Slotweek

Opvallend is dat in 2023 slechts eenmaal tegen de klok wordt gereden. In etappe zestien rijden de renners een tijdrit van 22 kilometer. Het slotstuk vindt plaats in de Vogezen, alvorens de ronde traditioneel wordt afgesloten op de Champs-Elysées in Parijs. “Ik beschouw het niet als een nadeel dat er slechts een tijdrit in het parcours is opgenomen. Ik zie het als een zeer gevarieerd parcours. Wij kunnen er meer dan mee leven. Dit zijn dingen waar je geen invloed op hebt. Het enige wat in onze eigen handen ligt, is een perfecte voorbereiding. We willen ook gedurende de komende editie een gooi doen naar de eindoverwinning”, zo klinkt het ambitieus uit de mond van Zeeman.

Tour de France Femmes

Voorafgaand aan het uitrollen van het parcours van La Grande Boucle presenteerde organisator ASO eveneens de route van de tweede editie van de Tour de France Femmes avec Zwift. Zeeman ziet gedurende de acht etappes een hoop mogelijkheden op succes voor de vrouwentak van Team Jumbo-Visma. “Veel etappes kunnen door meerdere vrouwen gewonnen worden. In die strijd zal onze ploeg zich ook gaan mengen. De echte verschillen zullen pas in het slotweekend gemaakt gaan worden, gezien de aankomst op de Tourmalet en de afsluitende tijdrit in Pau. Wij zullen ons niet zozeer richten op het klassement, maar eerder op het behalen van dagsucces. Afgelopen jaar lieten onze vrouwen zien dat daarin een hoop succes te vergaren is.”

Gerelateerde updates