Von Berswordt tekent tweejarig contract bij Team Jumbo-Visma Women

Von Berswordt tekent tweejarig contract bij Team Jumbo-Visma Women

Mountainbikester Sophie von Berswordt komt vanaf 1 januari als wegrenster uit voor Team Jumbo-Visma Women. De transfer van Von Berswordt brengt het totale aantal rensters van Jumbo-Visma in 2024 op veertien.

De 27-jarige Von Berswordt reed in 2017 haar eerste mountainbikewedstrijden op wereldbekerniveau. In 2018 werd ze zesde op het WK mountainbiken. In de jaren erna nam ze deel aan alle Europese- en wereldkampioenschappen. Tot deelname aan de Olympische Spelen kwam het net niet. De atlete besloot daarop om zich wat breder te oriënteren. “Ik begon me af te vragen wat er nog meer te beleven is in de wielersport”, vertelt Von Berswordt. “Dus toen ik de kans kreeg om af en toe ook een wegwedstrijd te rijden met het Watersley R&D Road Team greep ik die met beide handen aan.”

Het rijden op de weg bevalt de Noord-Hollandse goed. “Het tactische aspect van wielrennen vind ik heel interessant. En het samenwerken, het voor elkáár rijden als teamgenoten, spreekt me aan. Mountainbiken is veel individualistischer. Als je niet wint, heb je het eigenlijk niet goed genoeg gedaan. Dat is in het wegwielrennen anders. Ik kan straks ook zonder te winnen een hele goede wedstrijd rijden als ik een van mijn teamgenoten help.”

Von Berswordt denkt haar voordeel te kunnen doen met haar achtergrond als mountainbikester. “Dankzij het mountainbiken heb ik een goede beheersing over mijn fiets. Hierdoor kan ik mi al redelijk goed handhaven in het peloton. Dat geeft zelfvertrouwen. Al realiseer ik me ook dat ik nog veel moet leren, hoor. Het zal zeker wennen zijn om te koersen in het profpeloton.”

"Ik verwacht dat ik in de wat zwaardere voorjaarsklassiekers het beste tot mijn recht kom"

Sophie von Berswordt

Sporttechnisch manager Rutger Tijssen van Team Jumbo-Visma Women gunt zijn nieuwe pupil tijd. “We gaan samen ontdekken waar de exacte kwaliteiten van Sophie liggen en welke punten aandacht behoeven. Dat is een proces waarin we wellicht snel stappen kunnen zetten. Sophie heeft op de mountainbike laten zien dat ze talent heeft, technisch sterk is en dat ze beschikt over doorzettingsvermogen. Dat is een heel mooie basis.”

“Ik verwacht dat ik in de wat zwaardere voorjaarsklassiekers het beste tot mijn recht kom,” besluit de kersverse aanwinst. “De Amstel Gold Race, Waalse Pijl, maar ook Strade Bianche. Of dat ook echt zo is, moet ik ervaren. Op korte termijn focus ik me vooral op het sterker worden en ervaring opdoen. Volgend jaar om deze tijd wil ik mijn exacte doelen haarscherp hebben.”

Vorige maand werd de komst van Mijntje Geurts, Margaux Vigie en Lieke Nooijen naar Team Jumbo-Visma aangekondigd. Nu ook Von Berswordt zich daarbij voegt, komt het totaal in 2024 uit op veertien rensters. De staf van de ploeg bestaat in het nieuwe jaar – naast Tijssen – uit performance coach Maarten van Kooij en race coaches Jan Boven en Jos van Emden.

Gerelateerde updates