Historisch seizoen Team Jumbo-Visma gevangen in cijfers

Historisch seizoen Team Jumbo-Visma gevangen in cijfers

De renners van Team Jumbo-Visma hebben afgelopen seizoen geschiedenis geschreven. Van het begin in Australië tot aan het eind in China mocht de geel-zwarte formatie juichen. In totaal boekte het team 69 overwinningen, 21 meer dan in 2022. Naast het recordaantal overwinningen schreef Team Jumbo-Visma ook sportgeschiedenis door alle drie de grote ronden te winnen. Die unieke trilogie werd voltooid met drie verschillende renners.

Het startsein van dat drieluik werd gegeven in Italië. In de een-na-laatste etappe liet Primoz Roglic de concurrentie beven. In de klimtijdrit naar de top van de steile Monte Lussari wist de Sloveen ondanks mechanische pech de roze trui over te nemen van zijn naaste concurrent Geraint Thomas. Zodoende wist de Sloveen de dag erop in Rome voor het eerst de Giro d’Italia te winnen.

In Frankrijk werd er een vervolg gegeven aan de zegereeks. In de tijdrit van Passy naar Combloux deelde Jonas Vingegaard een belangrijke tik uit aan Tadej Pogacar. De 26-jarige Deen pakte die dag uiteindelijk ruim anderhalve minuut op de Sloveen. Daags na de rit tegen de klok gaf Team Jumbo-Visma in een Alpenrit de genadeklap aan Pogacar. Door als team de rit hard te maken moest de renner van UAE Team-Emirates al vroeg lossen. Voor het tweede jaar op rij mocht Vingegaard op de Champs-Élysées de gele trui in ontvangst nemen.

Een ijzersterk team werd vervolgens afgevaardigd naar Spanje om de unieke trilogie te voltooien. Met Vingegaard en Roglic stond Team Jumbo-Visma met twee kopmannen aan de start in Barcelona. Maar in de achtste etappe van La Vuelta was het meesterknecht Sepp Kuss die de rode trui veroverde. Door uitstekend teamwerk in de resterende etappes wist de Amerikaan de leiderstrui mee te nemen naar Madrid. Ploeggenoten Vingegaard en Roglic eindigden op de plekken twee en drie.

Naast de drie grote ronden wist Team Jumbo-Visma ook Tirreno-Adriatico, Volta Ciclista a Catalunya, Itzulia Basque Country, Critérium du Dauphiné en de Gree-Tour of Guangxi te winnen. Dit bracht het totaal op maar liefst acht eindoverwinningen in WorldTour-rittenkoersen.

"Daar zijn we heel erg trots op binnen het team"

Merijn Zeeman

Rohan Dennis opende het zegeregister in Australië. Negen maanden later zorgde Milan Vader voor de kers op de taart door overwinning 69 binnen te hengelen in China. Een record voor Team Jumbo-Visma. Vingegaard en Roglic behaalden vijftien overwinningen afgelopen seizoen. De jonge sprinter Olav Kooij deed het niet veel minder met dertien overwinningen. Hiermee werd een van de doelstellingen van het team behaald. “Ongelofelijk, dit is echt fenomenaal”, vertelt sportief directeur Merijn Zeeman over Kooij en diens prestaties. “Hij heeft zich ontwikkeld van een jong talent tot een internationale topsprinter. Daar zijn we heel erg trots op binnen de ploeg.”

In totaal wisten nog twaalf renners van de geel-zwarte formatie een overwinning te boeken in het afgelopen jaar. De cultuur die in het team heerst heeft dit mogelijk gemaakt. De overwinning in Gent-Wevelgem is een mooi voorbeeld. Christophe Laporte en Wout van Aert kwamen hier samen over de meet en straalden het motto #samenwinnen prachtig uit. De TTT-overwinningen in Parijs-Nice en de Vuelta a Burgos zijn daar ook mooie illustraties van.

Bijzondere overwinningen waren er dit seizoen echter nog meer. Zo wisten renners Per Strand Hagenes en Johannes Staune-Mittet van het Development Team overwinningen te boeken op het hoogste niveau. De twee jonge Noren lieten afgelopen jaar zien klaar te zijn voor de stap naar de profs. Laporte hengelde eind september de Europese titel binnen, zij het niet in de kleuren van Team Jumbo-Visma. Op de VAM-berg wist Laporte als eerste over de meet te komen. Van Aert en Kooij vervolledigden het podium met een tweede en derde plek. Dat succes wordt intern als de zeventigste overwinning beschouwd.

"Het is echt een ongekend seizoen"

Merijn Zeeman

“Hier zijn eigenlijk geen woorden voor”, vervolgt de blije sportief directeur zijn verhaal. “Het is echt een ongekend seizoen. We blijven altijd bescheiden, maar dit is absoluut wel iets om even bij stil te staan. We zijn hier ontzettend trots op.”

Gerelateerde updates