Hoe ziet een dag van een voedingskundige eruit?

Hoe ziet een dag van een voedingskundige eruit?

Sportvoedingsdeskundige Martijn Redegeld neemt je mee tijdens een dag op trainingskamp. In deze video vertelt Martijn hoe hij zorgt dat de renners tijdens een trainingskamp de juiste voeding en supplementen krijgen en hoe de persoonlijke begeleiding van de renners gedurende het seizoen wordt aangepakt.

Hoe ziet de dag van een sportvoedingsdeskundige eruit?
Tijdens een trainingskamp begint mijn dag al vroeg. Ik probeer voor het ontbijt van de renners al even naar de eetzaal te gaan, om met onze chefs te overleggen hoe de dag eruit gaat zien en welke voeding de renners nodig gaan hebben. Wanneer de renners gaan ontbijten ben ik daar ook bij, zodat ze vragen kunnen stellen als dat nodig is. Maar over het algemeen weten ze dan zelf al wat ze als ontbijt moeten pakken.

Na het ontbijt ga ik naar buiten om samen met de verzorgers voor te bereiden voor de training. De verzorgers zijn dan ondertussen bezig met het maken van de bidons, de hersteldranken, de repen, de gels - eigenlijk alles wat mee moet tijdens de training.

Soms ga ik mee met de trainingen en soms blijf ik in het hotel om andere werkzaamheden te doen. Als de mannen in de middag klaar zijn met trainen, probeer ik zoveel mogelijk tijd in te plannen voor individuele gesprekken. De trainingskampen zijn de perfecte momenten om wat meer tijd samen door te brengen en alle individuele plannen samen te bespreken.

’s Avonds bij het diner gaat het eigenlijk volgens dezelfde routine. Voorafgaand aan het diner bereken ik op basis van de trainingsgegevens wat de renners nog moeten eten die dag. Dit bespreek ik vervolgens door met de chefs en dan zorgen we dat alles netjes op het buffet aanwezig is, zodat de mannen lekker kunnen eten.

Hoe kijken jullie naar supplementen?
Supplementen zijn een toevoeging op het basisvoedingsplan. Dus zeker zoals hier op een trainingskamp, wanneer iedereen weer aan het opstarten is met training, met voeding – dan hoort het maken van een goed supplementenplan daar ook bij. Om te zorgen dat iedereen de juiste producten heeft en deze ook op de juiste momenten kan innemen.

"HET is MIJN TAAK OM DE RENNERS GOED TE ADVISEREN OVER WELKE SUPPLEMENTEN NUTTIG ZIJN EN OP WELKE MOMENTEN ZE HET BESTE GEBRUIKT KUNNEN WORDEN"

Martijn Redegeld

Heeft iedere renner een op maat afgesteld supplementenplan?
Uiteindelijk is het natuurlijk de eigen verantwoordelijkheid van de renners om de juiste supplementen te nemen op de juiste momenten. Uiteraard bespreken we dat eerst en maken we samen een plan. Maar geen enkele renner krijgt iets opgelegd. Uiteindelijk is het wel mijn taak om de renners goed te adviseren over welke supplementen nuttig zijn en op welke momenten ze het beste gebruikt kunnen worden.

Heb je veel contact met de renners?
Buiten de koersen en de trainingskampen om spreek ik de renners ook vrijwel dagelijks. Niet allemaal elke dag natuurlijk, maar dat is wel iets dat gewoon continu doorgaat. Met name na een trainingskamp zoals hier, waar we elkaar veel gesproken hebben en plannen hebben gemaakt samen, dan is het thuis en in koersen vooral een kwestie van deze plannen opvolgen

Hoe begeleid je nieuwe renners?
Het is belangrijk dat nieuwe renners natuurlijk volledig meengenomen worden in alles wat er speelt binnen de ploeg. Voeding is hier ook een belangrijk onderdeel van. We bespreken met de nieuwe renners bijvoorbeeld wat ze nu gewend zijn, welke patronen ze hebben, wat ze lekker vinden en waar ze eventueel allergisch voor zijn. Vervolgens is het ook met de nieuwe renners belangrijk om een goed individueel plan op te stellen. Daarbij letten we er extra op dat deze renners ook echt begrijpen hoe ze dit plan het beste kunnen uitvoeren. De jongens die al langer in de ploeg zitten, weten dit inmiddels wel. Maar bij de nieuwe jongens zorgen we er echt voor dat ze zowel op het trainingskamp, als in de koers, maar ook zeker thuis, goed weten hoe ze alles aan moeten pakken. Dit is eigenlijk de grootste uitdaging!

Wil jij net als onze renners een persoonlijk advies?

Onze officiële supplementenpartner Virtuoos heeft een gratis online supplemententest ontwikkeld. Op basis van gerichte vragen ontvang je direct een persoonlijk advies. Zo kan jij net als onze profs het maximale uit jezelf halen. Bij elk geadviseerd supplement staat duidelijk uitgelegd waarom dit goed bij jouw behoeftes en doelen past. Op deze manier kun je zelf een afgewogen beslissing maken of het supplement wat voor jou kan zijn. Mooi meegenomen: na afloop van de test ontvang je een kortingscode van 15% op het hele assortiment.

Gerelateerde updates