Herstelde Staune-Mittet reist vol zelfvertrouwen af naar Tour de l’Avenir

Herstelde Staune-Mittet reist vol zelfvertrouwen af naar Tour de l’Avenir

Van 20 tot en met 27 augustus staat in Frankrijk de Tour de l’Avenir op het programma. In deze prestigieuze landenwedstrijd voor beloften staan maar liefst zes renners van het Jumbo-Visma Development Team aan het vertrek. De van ziekte herstelde Johannes Staune-Mittet is één van hen en blikt samen met Head of Development Robbert de Groot vooruit op de achtdaagse rittenkoers.

“Ik reis met een goed gevoel af naar Frankrijk”, begint Staune-Mittet. De 21-jarige Noor stapte eind juli daags na zijn eerste profzege ziek uit de Czech Tour, maar is nu weer volledig fit. “Ik heb een kleine week geworsteld, waarna ik in de aanloop naar de Tour de l’Avenir goed heb kunnen trainen. Helaas moest ik wel de wereldkampioenschappen laten schieten. Toch is er geen enkele reden om me zorgen te maken over mijn vorm. Ik heb ontzettend veel zin om te gaan koersen. Mijn seizoen is tot nu toe zeer succesvol geweest, maar ik ben nog steeds hongerig.”

"Als ik in de bergetappes mijn topvorm bereik, kan ik hopelijk meespelen om de winst."

Johannes Staune-Mittet

Staune-Mittet, vorig jaar tweede in de Tour de l’Avenir, ziet het als voordeel dat de wedstrijd met twee sprintetappes begint. “Voor mij is dat een fijne situatie. Natuurlijk moet je uit de problemen blijven, maar het biedt de mogelijkheid om in het ritme te komen. Nadien moeten we op dag drie een sterke ploegentijdrit afwerken. Het absolute zwaartepunt moet dan echter nog komen.”

De winnaar van de Giro Next Gen refereert aan het slotweekend, waarin drie loodzware bergetappes wachten. Vooral de zevende etappe springt er voor Staune-Mittet uit. De rit bestaat uit twee delen; een individuele klimtijdrit van elf kilometer en later op de dag een korte bergrit. “Dat wordt een loodzware beproeving. Mentaal is zo’n dag zwaarder dan fysiek. Als ik in de bergetappes mijn topvorm bereik, kan ik hopelijk meespelen om de winst.”

“Ik denk dat deze koers, samen met de Giro Next Gen en het WK, één van de sterkste deelnemersvelden in het beloftencircuit kent”, vult De Groot zijn pupil aan. “Als je wilt winnen, moet je echt kwaliteit leveren. Het is een uitdagend parcours. Wat mij opvalt is dat de etappes over het algemeen vrij kort zijn. Daardoor zullen de renners minder bang zijn en harder gaan rijden. Uiteindelijk gaat de opeenstapeling van etappes en de vermoeidheid het verschil maken in het algemeen klassement.”

De Groot is trots dat het Development Team met veel renners aan de start staat en voorziet mooie resultaten. “Noorwegen en Nederland nemen met Johannes en Tijmen Graat sterke renners voor het klassement mee. Ook verwacht ik dat we Loe van Belle, Jesse Kramer (Nederland), Colby Simmons (Verenigde Staten) en Per Strand Hagenes (Noorwegen) aan het begin van de ronde veelvuldig in de finales gaan zien. Archie Ryan (Ierland) heeft bijna een jaar niet gekoerst. In zijn geval is het de vraag hoe hij de opeenvolging van ritten gaat verteren. Met zijn talent moet hij ver kunnen komen in de zwaarste etappes. Het wordt een mooie koers om te volgen.”

Gerelateerde updates