Kruijswijk staat voor rentree in Tour of Britain

Kruijswijk staat voor rentree in Tour of Britain

Met de Tour de France voor de deur legde Steven Kruijswijk (36) in juni de laatste hand aan zijn voorbereiding op zijn grootste seizoensdoel. Niets leek een mooie Tourzomer in de weg te staan, totdat een crash in de tweede etappe van het Critérium du Dauphine een einde maakte aan die ambitie. Na maanden van revalideren maakt de Brabander zondag in de Tour of Britain zijn rentree in wedstrijdverband.

“Het gaat goed met me”, moet Kruijswijk direct van het hart. “Ik heb de afgelopen tijd veel trainingsarbeid verricht. Ik voel me klaar om te starten in deze koers. Ik kijk ernaar uit weer een rugnummer op te spelden. Na de val begin juni, waarbij ik mijn sleutelbeen en bekken brak, heb ik enkele weken noodgedwongen niet op de fiets gezeten. Uiteraard is het nooit fijn om op zo’n manier de Tour en de Vuelta te missen. Je seizoen valt daardoor wel een beetje in het water. In het bijzijn van mijn familie kwam ik die periode goed door.”

De klimmer startte zijn revalidatie na verloop van tijd op. “Na zes tot zeven weken zat ik weer op de fiets. Ik heb met een fysiotherapeut al die tijd gewerkt aan de stijl van bijvoorbeeld mijn schouder. Dat doe ik momenteel nog steeds. Ik heb lang toegewerkt naar het moment waarop ik weer kon gaan rijden in competitieverband. Dat moment is nu gekomen. Het is fijn dat dat dit seizoen nog lukt. Ik hoop in de resterende tijd van dit seizoen nog zoveel mogelijk wedstrijden te rijden”, vertelt Kruijswijk zichtbaar opgetogen.

"Het gaat goed met me"

Steven Kruijswijk

De Tour of Britain kent dit jaar acht etappes, waarvan er vijf op papier geclassificeerd worden als vlak. Drie ritten verdienen het predikaat heuveletappe. “In de sprint willen we hoge ogen gooien met Olav Kooij”, weet Kruijswijk. “Ook Wout van Aert is een kanshebber in die ritten, maar hij maakt eigenlijk in iedere etappe een kans. De laatste drie ritten zijn wat meer op zijn lijf geschreven. Als we iedere dag kort eindigen, zal er vanzelf een goed eindklassement uitrollen. We gaan dus vol ambities van start.”

Zelf mikt de Nederlander vooral op het opdoen van wedstrijdritme. “Na een periode van drie maanden zonder koers is het voor mezelf vooral belangrijk om er weer in te komen. Ik mis nu nog het ritme. Dat ga ik hier de komende week hopelijk hervinden. De bedoeling is om deze koers te gebruiken om weer sterker te worden. Daarnaast wil ik belangrijk zijn voor het team. Hopelijk kan ik een steentje bijdragen aan mooie successen. Ik wil ook vooral genieten van het terug in koers zijn.”

Bretagne Classic

Gelijktijdig met de ouverture van de strijd in Groot-Brittannië staat de Bretagne Classic op het programma, ook wel bekend als GP Plouay. Ploegleider Robert Wagner blikt vooruit. “Het zal een lastige koers worden. In Bretagne is het continue op en af. Het parcours wisselt ieder jaar. Qua hoogtemeters is het nog nooit zo zwaar geweest als de editie van dit jaar, die meer dan vierduizend hoogtemeters telt. Tel daarbij de afstand van bijna 260 kilometer op, en deze koers mag met recht als zwaar worden bestempeld. Tiesj Benoot en Christophe Laporte zijn aankomende zondag onze vooruitgeschoven pionnen. Met hen hopen we mee te doen om de winst.”

Selecties Team Jumbo-Visma

Tour of Britain

Steven Kruijswijk

Wout van Aert

Olav Kooij

Nathan van Hooydonck

Edoardo Affini

Jos van Emden

Bretagne Classic

Tiesj Benoot

Christophe Laporte

Koen Bouwman

Mick van Dijke

Tim van Dijke

Sam Oomen

Tosh van der Sande

Gerelateerde updates