Markus wil schitteren in wielermonument Luik-Bastenaken-Luik

Markus wil schitteren in wielermonument Luik-Bastenaken-Luik

Na de zenuwslopende zege van Marianne Vos in de Amstel Gold Race trekt Team Visma | Lease a Bike Women met een sterk blok naar Luik-Bastenaken-Luik. Riejanne Markus heeft grootse ambities voor het laatste wielermonument van het voorjaar, waar ze vorig jaar knap vierde werd. De Nederlandse renster blikt vooruit op de achtste editie van aanstaande zondag.

Markus heeft naar eigen zeggen een hele relaxte tijd achter de rug. Samen met ploeggenoten Eva van Agt en Anna Henderson vertrok ze drie weken lang naar Tenerife op hoogtestage. “Met beiden kan ik het heel goed vinden. De tijd vloog echt voorbij. Het is een relatief simpel leven wat je leidt op zo’n hoogtestage. Je let goed op je eten en neemt voldoende slaap om daarnaast goede trainingsblokken te kunnen maken. Het trainingskamp in het vroege voorjaar is altijd een belangrijke eerste stap richting de aankomende doelen”, vertelt de 29-jarige renster.

Het eerste doel vond afgelopen zaterdag plaats met de Amstel Gold Race en kan worden afgevinkt van de lijst. Vos, kopvrouw van de Nederlandse wielerformatie, versloeg Lorena Wiebes met een ultieme jump op de finishstreep. Ook met haar eigen vorm zit het wel goed, bewees Riejanne woensdag. Een sterke aanval in de slotkilometers van de Waalse Pijl strandde op de Muur van Hoei.

“Vooral zondag in de Amstel Gold Race heb ik enorm genoten”, lacht Markus, die de koers in eigen land bestempelt als haar favoriet. “De sfeer is altijd heel bijzonder. Zeker vanwege het mooie weer was het razend druk langs de kant van de weg. We hebben laten zien dat we als ploeg goed in orde zijn. Zondag gaat het wel anders worden, de klimmen zullen veel zwaarder zijn.”

In de finale van de 153 kilometer lange Ardense klassieker krijgen de rensters met Côte de la Redoute en Côte de la Roche-aux-Faucons nog twee absolute scherprechters voor de kiezen. “Ik heb er super veel zin in. Na mijn hoogtestage keek ik er echt naar uit om weer zware klassiekers te rijden. Als ploeg hebben we dit jaar al mooie stappen gezet en ook de jonge meiden steken hun neus aan het venster. Dat motiveert alleen maar en maakt mij ook hongerig naar meer succes.”

"Na mijn hoogtestage keek ik er echt naar uit om weer zware klassiekers te rijden"

Riejanne Markus

Na La Doyenne trekt de Nederlands kampioen tijdrijden naar Spanje voor de Ceratizit Challenge by La Vuelta, de eerste grote wielerronde van het seizoen. Net als in Luik-Bastenaken-Luik werd ze daar vorig jaar vierde. “Hopelijk sta ik net zo scherp aan de start als vorig jaar en kan ik gaan meedoen om de winst. Daarna volgen uiteraard weer de grote kampioenschappen”, doelt Markus bijvoorbeeld op het Nederlands kampioenschap op de weg, waar ze in 2022 de nationale titel veroverde.

Maar eerst gaat de blik op Luik-Bastenaken-Luik. Naast Markus verschijnt Team Visma | Lease a Bike met de volgende vijf rensters aan de start in, anders dan de naam van de koers doet vermoeden, Bastenaken: Marianne Vos, Anna Henderson, Eva van Agt, Mijntje Geurts en Rosita Reijnhout.

Gerelateerde updates