Na succesvolle week in Nederland is Swinkels klaar voor Spaanse etappekoers

Na succesvolle week in Nederland is Swinkels klaar voor Spaanse etappekoers

Team Jumbo-Visma Women neemt deze week deel aan de Ceratizit Challenge by La Vuelta. In de vijfdaagse Spaanse etappekoers krijgen de rensters nogal wat hoogtemeters voor hun kiezen. Na een succesvolle Simac Ladies Tour is Karlijn Swinkels er helemaal klaar voor.

“Meerdaagse wedstrijden zijn altijd leuk”, vindt Swinkels. “De afwisseling maakt het spannend. Je hebt sprintritten en een tijdrit, maar ook veel klimwerk.” Dat was ook in de Simac Ladies Tour het geval. “Veel mensen onderschatten hoe zwaar een meerdaagse is, maar kijk eens hoeveel rensters in de etappes rond Landgraaf en Arnhem bij de voorste groep eindigen. Dat zijn er niet zoveel.”

"Mijn eerste World Tour-podium was echt heel speciaal"

Karlijn Swinkels

Swinkels sprintte vorige week in de eerste etappe naar haar eerste World Tour-podium. “Dat was echt heel speciaal. Vooraf was dat helemaal niet het doel. Het plan van het team was om in de eerste etappes te werken voor Coryn (Labecki), maar nadat ze viel nam ik haar taken over.” Uiteindelijk reed Swinkels elke dag een toptienklassering en eindigde ze zelfs op de derde plek in het algemeen klassement. “Dat het zo uitpakt had ik nooit verwacht. Tuurlijk hoop je dat het een keer gaat gebeuren, maar dan moet het wel allemaal op z’n plek vallen.”

De wedstrijden in Spanje en Nederland zijn volgens Swinkels niet met elkaar te vergelijken. “Deze week wordt weer helemaal anders. Wellicht dat ik nog wat vermoeid ben na vorige week. We beginnen woensdag met een ploegentijdrit. Daar kunnen we, denk ik, best wat moois neerzetten. In Zweden hebben we met nagenoeg dezelfde ploeg al laten zien dat we progressie hebben gemaakt op dit onderdeel (het team werd 4de bij de TTT Postnord Vårgårda WestSweden). Het kan weleens de start zijn van een hele mooie week.”

"Hopelijk kan ik in Madrid weer een mooie sprint neerzetten"

Karlijn Swinkels

In de twee etappes die volgen wordt er meteen veel geklommen. Swinkels ziet daar kansen weggelegd voor haar teamgenoten. “Die dagen zijn heel geschikt voor Amber (Kraak) en Anouska (Koster). Zij hebben laten zien dat ze bergop goed zijn en dat ze een mooi klassement kunnen rijden. Ik ga ze daarbij zo goed mogelijk ondersteunen.”

Swinkels kijkt nu al uit naar de laatste etappe met een aankomst in de Spaanse hoofdstad Madrid. “Dat wordt sprinten geblazen. Hopelijk kom ik de week goed door en kan ik daar wellicht weer strijden voor de overwinning.”

Selectie Ceratizit Challenge by La Vuelta

Karlijn Swinkels

Amber Kraak

Anouska Koster

Linda Riedmann

Aafke Soet

Carlijn Achtereekte

Gerelateerde updates