Resultaat en ontwikkeling kernwoorden voor Team Visma | Lease a Bike Women in 2024

Resultaat en ontwikkeling kernwoorden voor Team Visma | Lease a Bike Women in 2024

Er komt een boeiend jaar aan voor Team Visma | Lease a Bike Women. De resultaten en ontwikkelingen van afgelopen kalenderjaar bieden perspectief voor komend seizoen. Dankzij de aanwas van een aantal nieuwe rensters vormt de ploeg komend jaar meer dan ooit een mix van ervaren krachten en jonge talenten. Op 21 december werd de ambitieuze geel-zwarte formatie in Amsterdam aan het grote publiek gepresenteerd.

De focus van Team Visma | Lease a Bike Women ligt in 2024 op meerdere doelen. “Naast de procesdoelstellingen waar we vorig jaar al veel aandacht aan hebben besteed, hebben we ook zeker een aantal performancedoelstellingen”, vertelt Rutger Tijssen, sporttechnisch manager van Team Visma | Lease a Bike Women. “We staan met grote ambities aan de start van de voorjaarsklassiekers. We willen met goed gestructureerde plannen de wedstrijden aanvangen, met als doel te sterk te presteren en bij een aantal klassiekers podiumplaatsen te behalen. Het zal geen verrassing zijn dat vooral de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix daarbij onze aandacht hebben. We verschijnen daar - net als bij de Amstel Gold Race - met een sterke selectie en gaan voor het hoogst haalbare: winnen.”

Na de klassiekers volgen al snel de drie grote rondes. De rensters en staf van de geel-zwarte formatie trekken vooral met leerambities richting de grootste wielerrondes van het jaar. “Ons grootste doel is er eentje op de lange termijn. We hopen in de komende jaren een van de grote rondes te winnen. Dit jaar gaan we informatie verzamelen voor de toekomst, maar tegelijkertijd leggen we de lat ook hoog. Wellicht dat we dit seizoen al een podium kunnen halen in een van de grote rondes”, aldus de 49-jarige Nederlander.

"Het is superspeciaal dat de Tour in Nederland start"

Riejanne Markus

Met vier etappes over Nederlands grondgebied én de Alpe d’Huez als slotstuk, heeft de Tour de France Femmes in 2024 een Nederlands tintje. Nederlands tijdritkampioen Riejanne Markus kijkt uit naar ’s werelds grootste wielerwedstrijd in het vrouwencircuit. “Het is superspeciaal dat de Tour in Nederland start. Op de tweede dag vertrekken we in Dordrecht, de geboorteplaats van mijn echtgenoot. Er zal veel familie langs de kant staan, dus ik kijk er enorm naar uit. Op de laatste dag finishen we op de Alpe d’Huez, een mythische klim waar ik veel renners heb zien triomferen. Ik kan niet wachten om hier zelf te mogen rijden.”

Buiten de klassiekers en grote rondes om, volgt in de zomer van 2024 ook de Olympische Spelen in Parijs. Tijssen heeft met Markus en Anna Henderson twee kandidaten in het team die kans maken op een felbegeerde Olympische medaille. “We houden er in het programma van van Riejanne en Anna rekening mee dat ze de Olympische Spelen rijden. We geven deze rensters de best mogelijke voorbereiding, in alle opzichten. Zo kunnen ze hopelijk uitmuntend presteren in Parijs, zowel op de weg als in de tijdrit. Mits ze een startplek weten te bemachtigen natuurlijk.”

Naast presteren en het behalen van zeges, is talentontwikkeling iets wat sinds jaar en dag hoog in het vaandel staat binnen de ploeg. “We hopen dit jaar weer te zien dat de jonge talenten doorgroeien, en dat hun leercurve wordt voortgezet”, vervolgt Tijssen. “Eén van de belangrijke speerpunten van Team Visma | Lease a Bike is om toekomstige winnaars en winnaressen op te leiden. We verwachten bij de jonge rensters niet direct dat ze winnen, maar we hopen elk jaar wel de groei, ontwikkeling en potentie te zien. Een goed resultaat is altijd mooi meegenomen, maar hier ligt niet onze doelstelling bij de ontwikkeling van jong talent.”

"De jonge rensters zijn ook écht onderdeel van het team"

Rutger Tijssen

“We hebben niet alleen procesdoelstellingen voor de jonge rensters, maar ze zijn ook écht onderdeel van het team in belangrijke wedstrijden. In de resultaten die eerder zijn geboekt, heeft iedereen zijn steentje bijgedragen. We verwachten dat dit komend seizoen weer hetzelfde zal zijn”, besluit de sporttechnisch manager.


De eerste wegwedstrijd van de ploeg staat in januari op het programma: Santos Tour Down Under. Voor de eerste keer in het bestaan van de vrouwenploeg verschijnt het team aan de start van deze Australische wedstrijd. Ook in alle voorjaarsklassiekers en de grote rondes laat de geel-zwarte equipe zich komend jaar zien.

 / 

Gerelateerde updates