Rüegg klaar om zich te tonen in thuisland

Rüegg klaar om zich te tonen in thuisland

Van 18 tot en met 21 juni neemt Team Jumbo-Visma Women deel aan Tour de Suisse Féminin. Een speciale wedstrijd voor Noemi Rüegg, die in haar thuisland rijdt.

De Zwitserse maakt sinds dit jaar deel uit van Team Jumbo-Visma Women. “Mijn eerste maanden bij het team waren heel aangenaam en bijzonder voor mij. Ik heb van elke dag genoten. Het is nog leuker dan ik verwacht had, al wist ik ook niet goed wat te verwachten aangezien het mijn eerste jaar als profrenster is. Er is een familiale sfeer en iedereen is betrokken en zorgzaam. De wedstrijden zijn goed gegaan, ik heb al veel geleerd. Ik ben gegroeid als atleet, maar ook als mens.”

De 21-jarige Rüegg kijkt ernaar uit om op eigen bodem te koersen. “Dit is de enige grote wedstrijd in Zwitserland, dus het is geweldig dat ik daaraan kan deelnemen. Het is speciaal om op bekend terrein te kunnen fietsen, de rest van het jaar is dat niet geval. Het is extra leuk dat mijn familie komt supporteren, daar kijk ik heel erg naar uit. De terugkeer van Tour de Suisse Féminin (in 2021) is een mooie ontwikkeling voor de Zwitserse wielersport, het wielrennen is echt aan het groeien in mijn land.”

"We gaan met een open vizier koersen"

Noemi Rüegg

Volgens Rüegg bevat de Ronde van Zwitserland voor elk wat wils. “Het is iedere dag iets anders. We starten met een soort criterium, dan volgt er een tijdrit. Op de derde dag wacht een heuvelachtige rit en we eindigen met een bergetappe. Vooral de eerste en de derde rit liggen me goed, daar ga ik me dan ook op focussen. Ik ga er volledig voor in de eerste rit en daarna zien we wel. Ik probeer het dag per dag te bekijken.”

“We starten zonder echte leider voor het algemeen klassement”, verduidelijkt Rüegg. “We gaan met een open vizier koersen. Iedereen kan zijn kans grijpen en we willen goed samenwerken. We gaan agressief proberen rijden, door bijvoorbeeld mee te gaan in een ontsnapping. Hopelijk leidt dat tot mooie dagresultaten.”

De Ronde van Zwitserland begint in Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein. De openingsrit is een kort criterium van 46 kilometer, waarbij in elke ronde ook een heuvel zit. Op dag twee staat er - eveneens in Vaduz - een individuele tijdrit van 25,6 kilometer op het programma. Tijdens de derde etappe verlaat het peloton Vaduz en krijgen de rensters een heuvelachtige rit voorgeschoteld. De wedstrijd eindigt met een echte bergetappe, met meer dan drieduizend hoogtemeters, die aankomt in Lantsch.

Selectie Tour de Suisse Féminin

Noemi Rüegg

Amber Kraak

Aafke Soet

Carlijn Achtereekte

Linda Riedmann

Gerelateerde updates