Team Jumbo-Visma start seizoen op historische plek voor Blanco

Team Jumbo-Visma start seizoen op historische plek voor Blanco

Met de Tour Down Under wordt het nieuwe wegseizoen van Team Jumbo-Visma ingeluid. Tien jaar geleden was de Australische rittenkoers het decor van de eerste wedstrijdkilometers én overwinningen van Blanco Pro Cycling, de ploeg die Richard Plugge oprichtte nadat Rabobank uit de wielersport was gestapt. Tom-Jelte Slagter wist toen, met onder anderen Wilco Kelderman aan zijn zijde, de derde etappe en het eindklassement te winnen voor de nieuwbakken formatie. Een terugblik met de hoofdrolspelers.

“Het is weliswaar tien jaar geleden dat ik de Tour Down Under won, maar de herinnering is nog steeds springlevend”, begint Slagter zijn verhaal. De ex-renner ging in 2013 zijn derde profjaar in en is nog steeds enthousiast over de zege van toen. “Er is me veel bijgebleven van die editie. Voor mij waren dat meteen de grootste overwinningen uit mijn carrière, maar het was ook voor de ploeg, zeker door de situatie, een mooi moment.”

2013 was het jaar waarin Blanco Pro Cycling Team, het huidige Team Jumbo-Visma, haar intrede maakte in het wielerpeloton. Er waren in het begin veel onzekerheden. Slagter beaamt dat. “De situatie waar Blanco zich toen in bevond was heel lastig, maar persoonlijk had ik er niet zoveel moeite mee. Ik was me als renner aan het voorbereiden op de Tour Down Under en dat ging eigenlijk hartstikke goed. Ik was niet bezig met welke sponsor er eventueel nog kwam. Ik kon de perikelen gelukkig heel ver van me af schuiven.”

"We wisten toen de koers begon dat Tom-Jelte in vorm was, maar het kwam onverwacht dat hij zo sterk reed."

Wilco Kelderman

Ook de 31-jarige Kelderman was erbij in Australië en had zich samen met Slagter voorbereid op de seizoensouverture. “Ik herinner me dat Tom-Jelte en ik een huis in Spanje hadden gehuurd en daar een week hadden getraind. De Tour Down Under is altijd de eerste koers van het jaar en het was voor ons aftasten. Je merkte aan het personeel dat de vraag was hoe lang we het zouden uithouden. Dat maakte juist dat iedereen extra gemotiveerd was. We wisten toen de koers begon dat Tom-Jelte in vorm was, maar het kwam onverwacht dat hij zo sterk reed. Dat was supermooi.”

Met name de gewonnen derde etappe deed Slagter doen geloven dat hij de ronde kon winnen. “De derde etappe finishte in Stirling. Dat was een lastige omloop die we van tevoren hadden verkend en besproken. Ik werd naar voren geschoven als de koers zou uitdraaien op een sprint. David Tanner deed die dag een geweldige voorbereiding voor mij. Toen ben ik vroeg de sprint aangegaan en won ik. Dat was heel onwerkelijk. Ik had niet verwacht dat ik mannen als Philippe Gilbert en Geraint Thomas kon verslaan. De spanning liep in de dagen daarna alleen maar op. Met de vorm zat het wel goed, maar ik was vooral bang dat er iets met de ploeg of mij zou gebeuren. Gelukkig was dat niet het geval.”

 / 

Het verschil in professionaliteit en aanpak van Blanco toen en Team Jumbo-Visma nu is immens, vindt Kelderman. “Het wielrennen is geëvolueerd. Er zit nu een duidelijke structuur achter de opbouw naar een nieuw seizoen. Er is bovendien constant communicatie met de coaches en voedingsdeskundigen. Tien jaar geleden trainden we in december vrij behoudend zonder groot doel. Nu houdt iedere renner zich aan een ander traject, gericht op je ambities. De kennis van de coaches is ook veel groter. Dat brengt meer rust.”

Ook Slagter weet één ding zeker over de huidige coaches waar hij al mee samenwerkte. “Zij zijn in zo’n mate met alle aspecten van de wielersport bezig dat ze je altijd beter maken.”

Het leverde de 33-jarige Nederlander toen een prachtige overwinning in Australië op. De komende dagen is het aan Lennard Hofstede, Jos van Emden, Robert Gesink, Timo Roosen, Milan Vader, Rohan Dennis en Tim van Dijke om onder leiding van Addy Engels het jubileumjaar van Blanco Pro Cycling in het zwart-geel van Team Jumbo-Visma goed af te trappen.

Gerelateerde updates