Vingegaard en Plugge loven Tour-parcours, maar spuien ook punt van kritiek

Vingegaard en Plugge loven Tour-parcours, maar spuien ook punt van kritiek

Organisator ASO heeft woensdag het parcours van de 111e Tour de France gepresenteerd. De editie van 2024 heeft zijn Grand Départ in de Italiaanse stad Florence en eindigt drie weken later in Nice. De traditionele finishplaats Parijs wordt vanwege de Olympische Zomerspelen eenmalig vermeden.

Het is voor het eerst in de historie dat de Tour de France start op Italiaans grondgebied. De openingsrit is met bijna vierduizend hoogtemeters behoorlijk zwaar. “Het is vanaf de eerste meter een ongelooflijk uitdagend parcours”, is algemeen directeur Richard Plugge van mening. “Als winnaar van de laatste twee edities steek ik niet onder stoelen of banken dat onze ambities ook aankomend jaar hoog zullen zijn.”

In rit negen stuurt de Tourorganisatie het peloton over enkele grindwegen in de richting van Troyes. “Persoonlijk vind ik dat ietwat onnodig”, is Plugge ook eerlijk. “Het vergroot de kans dat de pechfactor een rol gaat spelen. We willen een zo eerlijk mogelijke strijd. In mijn ogen draagt een rit zoals deze daar niet echt aan bij.”

Ook regerend Tourwinnaar Jonas Vingegaard heeft zijn twijfels bij het rijden over onverharde wegen. “Het gaat voor mij een compleet nieuwe ervaring zijn. Het is voor het eerst dat ik gravelstroken ga betwisten in wedstrijdverband. In mijn ogen is het een dag waarop je meer kunt verliezen dan kunt winnen. We zullen het met de keuze van de parcoursbouwers moeten doen.”

"Ik kijk er nu al weer heel erg naar uit"

Jonas Vingegaard

Het zwaartepunt ligt zoals zo vaak ook komend jaar in de Alpen en de Pyreneeën. Dat laatste gebergte wordt aangedaan vlak na de eerste rustdag. De Alpen staan ingepland voor de slotweek. Met beklimmingen van de Tourmalet, Plateau de Beille, Pla d’Adet, Col de Galibier, Isola 2000 en Col de la Bonette is de aanstaande editie van de grootste wielerkoers ter wereld weer gevuld met de nodige spraakmakende beproevingen.

“Het totale parcours is wel op mijn lijf geschreven”, is Vingegaard verheugd. “Het absolute zwaartepunt ligt in de derde week. Vanaf dag één zullen we bij de les moeten zijn, want tijd om er rustig in te komen is er niet. Het duurt natuurlijk nog even, maar ik kijk er nu al weer heel erg naar uit.”

Plugge weet wel voor wie het parcours een kolfje naar de hand gaat zijn. “Het is echt een parcours voor de klimmers. We kunnen heel erg leven met de route. Nu dit allemaal definitief bekend is, kunnen we ons specifiek gaan voorbereiden. Ook de tijdritten zijn uitdagend en gevuld met de nodige hoogtemeters”, doelt Plugge op de twee races tegen de klok. In totaal wordt er zo’n zestig kilometer individueel gereden.

Tour de France Femmes Avec Zwift

Gelijktijdig met de presentatie van het parcours van La Grande Boucle rolde organisator ASO eveneens de route van de derde editie van de Tour de France Femmes Avec Zwift uit. De koers start in 2024 voor het eerst buiten de Franse landsgrenzen. Halverwege augustus vertrekt het peloton vanuit Rotterdam. In de achtste en laatste rit wordt de iconische Alpe d’Huez aangedaan.

Gerelateerde updates