Vingegaard opent seizoen in O Gran Camino

Vingegaard opent seizoen in O Gran Camino

Team Jumbo-Visma staat donderdag aan de start van de Spaanse vierdaagse rittenkoers O Gran Camino. Voor regerend Tourwinnaar Jonas Vingegaard is het de eerste wedstrijd van zijn seizoen. De Nederlandse ploeg hoopt er, met een mix van ervaring en jong talent, mooie dingen te laten zien.

O Gran Camiño is aan zijn tweede editie toe. Het bergachtige landschap in het noordwesten van Spanje is voor de renners een ideale voorbereiding op wat nog komen zal in het seizoen. Dat geldt zeker voor Vingegaard, die zich opmaakt voor zijn eerste wedstrijdkilometers van 2023. Ploegleider Frans Maassen zag alvast een prima voorbereiding van de 26-jarige Deen. “De winter is voorspoedig verlopen voor Jonas, ondanks dat hij kort voor deze koers huiswaarts keerde wegens privéomstandigheden. Hij kijkt er erg naar uit om hier zijn seizoen af te trappen. Het is voor Jonas belangrijk om zich optimaal te kunnen voorbereiden op Parijs-Nice, wat een groter doel voor hem is begin maart. De volgende dagen kan hij zich meten met de betere klimmers.”

Drie etappes en een afsluitende tijdrit, dat staat de renners de komende dagen te wachten. Op dag een wordt het peloton al meteen getrakteerd op twee beklimmingen van derde en een beklimming van tweede categorie. Etappes twee en drie moeten dan weer het speelterrein van Vingegaard worden. “Dag twee lijkt op papier geschikt voor Jonas”, zegt Maassen. “Op dag drie moeten alle klassementsrenners sowieso aan de bak.” Afsluiten doet O Gran Camino met een achttien kilometer lange individuele tijdrit naar Santiago de Compostela.

"We zijn aan onze stand verplicht om iets moois te laten zien"

Frans Maassen

Naast Vingegaard staan ook Steven Kruijswijk en Rohan Dennis aan de start. “Met Stevie en Rohan hebben we twee supersterke en ervaren mannen in de ploeg”, aldus Maassen. “Ze weten ook wat er nodig is om een koers te winnen. We zijn eigenlijk aan onze stand verplicht om iets moois te laten zien.” De 24-jarige Hongaars kampioen Attila Valter maakt in O Gran Camino zijn debuut voor Team Jumbo-Visma.

Naast een hoop ervaring, maken er ook drie renners uit het Jumbo-Visma Development Team hun opwachting. Lars Boven, Johannes Staune-Mittet en Loe van Belle vervolledigen de selectie. Volgens ploegleider Robert Wagner kijken de jonkies er erg naar uit. “Het is een zware, maar goede wedstrijd in deze fase van het seizoen. Met Johannes en Loe hebben we twee jongens die volgend jaar in de World Tour rijden. Het is voor hen een mooi meetmoment in een peloton dat deels bestaat uit World Tour-teams.”

“In eerste instantie hebben de drie een ondersteunende rol voor Jonas. In de afsluitende tijdrit kunnen ze dan vol voor hun eigen doel gaan. Ik hoop dat ze na rit vier met een goed gevoel naar huis trekken en dat ze veel hebben kunnen opsteken van de ervaren renners binnen de selectie”, besluit Wagner.

Gerelateerde updates