Vingegaard, Roglic en Kuss blikken vooruit op de Vuelta a España

Vingegaard, Roglic en Kuss blikken vooruit op de Vuelta a España

Zaterdag weerklinkt het startschot van de 78e Ronde van Spanje. Jonas Vingegaard, Primoz Roglic en Sepp Kuss blikken vooruit op de laatste grote ronde van de wielerkalender.

Na eindwinst in de Ronde van Italië met Roglic en eindwinst in de Ronde van Frankrijk met Vingegaard, trekt Team Jumbo-Visma hongerig richting de laatste grote ronde van het jaar. In geval van winst kan de Nederlandse formatie als eerste ploeg ooit de drie grote wielerrondes winnen in één seizoen. “We zullen elkaar nodig hebben om ons absolute einddoel te behalen”, aldus Vingegaard.

De Ronde van Spanje start op 26 augustus met een ploegentijdrit van zo’n vijftien kilometer in de straten van Barcelona. Na hun aankomst in Spanje trokken de Team Jumbo-Visma-renners op verkenning met hun tijdritfiets. “Het is een zeer technisch parcours”, zegt Vingegaard. “We hebben zeker de renners voor dat soort werk. Ik kijk ernaar uit om te openen met een ploegentijdrit en hopelijk ook meteen een goed resultaat te behalen.”

Na de tijdrit trekt het peloton meteen de bergen in aan de Spaans-Franse grens. “De Vuelta pakt ieder jaar opnieuw uit met spectaculaire etappes”, zegt Roglic. “Die leveren dan ook meestal meteen vuurwerk op vanaf de openingsweek. In deze ronde wordt er niet vaak gewacht tot de laatste week om iets te ondernemen, wat het alleen maar interessanter maakt”, aldus de Sloveen.

“Het is een zware editie die ons moet liggen”, gaat Vingegaard verder. “We krijgen enkele ritten voorgeschoteld die bij ons passen. Persoonlijk wordt het afwachten hoe mijn vormpeil zal zijn in de eerste week. Het is altijd moeilijk om te voorspellen hoe de benen zullen aanvoelen na een periode zonder competitie. Ik voel me nu goed en ik ben benieuwd hoe mijn lichaam zal reageren tijdens de eerste etappes.”

"Straks met een Team Jumbo-Visma-renner op het eindpodium staan in Madrid"

Primoz Roglic

Vingegaard en Roglic gaan samen als leiders van start. “Het is niet de eerste keer dat we als ploeggenoten een rittenkoers aanvatten”, zegt de Deen. “In het verleden draaide dat al enkele keren goed uit met eindzeges in de Ronde van Spanje en het Critérium du Dauphiné. Daar bewezen we over een goede onderlinge samenwerking te beschikken. We kijken er allebei erg naar uit.”

“We hebben een sterke selectie”, vervolgt Roglic. “Het is nog vroeg om te bepalen wie de absolute kopman wordt binnen het team. Het doel is om straks als eindwinnaar op het podium te staan in Madrid met een Team Jumbo-Visma-renner. De vorm en de benen zullen duidelijkheid scheppen wie op het einde de leider is.”

De twee kopmannen kunnen opnieuw rekenen op superknecht Kuss. De 28-jarige Amerikaan staat voor zijn derde grote ronde van het seizoen. Kuss herstelde goed van zijn zware val in de slotweek van de afgelopen Tour de France. “Het is natuurlijk nooit fijn om te vallen, maar ik ben er goed van hersteld”, zegt hij. “Drie grote rondes rijden in een seizoen is heel uniek en speciaal, maar ik zal het zeker niet elk jaar doen. (lacht) Het wordt een fysieke uitdaging, maar door mijn grote ronde-ervaring weet ik wanneer mijn lichaam rust nodig heeft. Ik zou hier niet zijn als het team en ik zouden denken dat ik geen toegevoegde waarde kan zijn. Ik ben er klaar voor en ik kijk er enorm naar uit om Jonas en Primoz bij te staan.”

Gerelateerde updates