Vingegaard trapt wielerseizoen af in O Gran Camiño

Vingegaard trapt wielerseizoen af in O Gran Camiño

Jonas Vingegaard opent zijn wielerseizoen voor het tweede achtereenvolgende jaar met O Gran Camiño. De Deense titelverdediger gaat vol voor ritzeges en het eindklassement. Samen met ploegleider Robert Wagner blikt Vingegaard vooruit op de vierdaagse rittenkoers die op donderdag 22 februari van start gaat.

Vingegaard bewaart goede herinneringen aan O Gran Camiño en kan niet wachten om zijn wielerseizoen aan te vangen in de Spaanse koers. De 27-jarige renner won er in 2023 drie ritten en legde beslag op het eindklassement. Later dat jaar volgde de overwinning van de Tour de France als absoluut hoogtepunt.

Als het aan ploegleider Robert Wagner ligt herhaalt dat scenario zich dit jaar. “We hebben wederom heel bewust voor deze wedstrijd gekozen. Bij die keuze is het grotere plaatje in het achterhoofd gehouden. Na de koers in Spanje staan er met Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland twee World Tour-wedstrijden op het programma voor Jonas in het voorjaar. Camiño geldt dan als ideale voorbereiding om na een periode van training op hoogte de nodige harde kilometers te maken.”

"De afgelopen maanden stonden in het teken van trainingskampen, ik kan niet wachten om te koersen"

Jonas Vingegaard

“Daarnaast is de rittenkoers ons vorig jaar gewoon heel goed bevallen. De organisatie is uitstekend, de ritten zijn uitdagend en er is weer een tijdrit”, somt Wagner op. “Zeker die tijdrit is een erg belangrijke met het oog op de rest van het seizoen. Zo sluit de Tour de France dit jaar af met een tijdrit naar Nice.”

Het was Vingegaard zelf die aandrong bij de ploegleiding om dit jaar weer op de startlijst van O Gran Camiño te staan. “Ik heb vorig jaar enorm genoten van de race in Spanje. Destijds heb ik bij mijn seizoenstart meteen drie ritten en het eindklassement gewonnen. Het is altijd leuk om terug te keren als regerend winnaar. Het doel voor dit jaar moge duidelijk zijn; we gaan proberen mijn titel te verdedigen.”

Nieuwkomers en talenten

Dat doet Team Visma | Lease a Bike naast Vingegaard met een aantal nieuwkomers en jonge talenten. Ben Tulett en Cian Uijtdebroeks maken voor het eerst hun opwachting in het geel-zwarte tricot. “Beide mannen hebben het ontzettend naar hun zin bij de ploeg. Ze zijn goed opgevangen en voelen zich al helemaal thuis. De twee renners kijken uit naar hun eerste racekilometers voor onze formatie”, vertelt Wagner.

Daarnaast mogen ook Menno Huising en Tijmen Graat hun opwachting maken in het noordwesten van Spanje. De twee jongelingen stappen in 2025 over van Team Visma | Lease a Bike Development naar het World Tour-team van de Nederlandse ploeg en mogen alvast ruiken aan het echte werk. Wagner: “Het is een hele bewuste keuze om jonge renners in dit soort wedstrijden alvast te laten wennen aan het niveau. Dat past helemaal binnen de filosofie van de organisatie.”

"Het inpassen van jonge talenten in dit soort koersen past binnen onze filosofie"

Robert Wagner

“Dat betekent niet alleen koersen bij de beloften, maar ook op een niveau hoger. De tegenstand zal groter zijn, zeker hier in Camiño met een aantal World Tour-ploegen aan de start”, aldus de ploegleider, die tevreden is over de ontwikkeling van zijn talenten. “Ze hebben in januari al meegetraind met de grote mannen. Wat ik echt leuk vind om te zien is dat Menno en Tijmen allebei heel nieuwsgierig zijn en ook vragen stellen aan Jonas en andere oudere renners. Ze willen zelf echt leren en daarom geeft de ploeg de renners ook de kans om hier te rijden.”

Trainingskampen

Ook Vingegaard heeft een solide trainingsperiode achter de rug en staat te popelen om zijn eerste koerskilometers van het jaar te maken. “De afgelopen maanden stonden in het teken van trainingskampen. Dat is erg goed gegaan. Op Tenerife hebben we de laatste loodjes gelegd voor de start van het seizoen. Na een mooie tijd in Spanje kan ik niet wachten om hier te starten met koersen.”

De zevenkoppige selectie van Team Visma | Lease a Bike voor O Gran Camiño bestaat uit Jonas Vingegaard, Wilco Kelderman, Johannes Staune-Mittet, Cian Uijtdebroeks, Ben Tulett, Menno Huising en Tijmen Graat.

Tijmen Graat & Menno Huising

Gerelateerde updates