Vos jaagt in Paris-Roubaix Femmes op nieuw succes

Vos jaagt in Paris-Roubaix Femmes op nieuw succes

Met Paris-Roubaix Femmes avec Zwift staat zaterdag het tweede wielermonument van het seizoen op de kalender. In de vierde editie van de Franse voorjaarsklassieker is Team Visma | Lease a Bike voornemens om de goede lijn van het voorjaar door te trekken. Marianne Vos start wederom als kopvrouw en blikt met ons vooruit op de 'Hel van het Noorden'.

Vos, die zondag haar 201e eendagskoers rijdt, is bezig aan een sterk voorjaar. De 36-jarige Brabantse schreef in februari Omloop het Nieuwsblad op haar naam en zegevierde vorige week woensdag in Dwars door Vlaanderen. In de Ronde van Vlaanderen greep ze na een loodzware koers net naast een podiumplaats.

"Ik kijk met een goed gevoel terug op afgelopen zondag", begint Vos het gesprek. "Vierde is natuurlijk niet de uitslag waar je het voor doet, maar ik ben zeker niet teleurgesteld over de koers die ik heb gereden. Ik streed lang mee om de overwinning, maar moest op de Paterberg mijn meerdere erkennen."

Inmiddels is het vizier van Vos gericht op aanstaande zaterdag, als in het noorden van Frankrijk het tweede monument van het seizoen zal plaatsvinden. Op de vraag of Vos de kasseistroken boven de Vlaamse heuvels prefereert, is ze duidelijk. "Nee, daar kan ik echt niet uit kiezen. Beide koersen zijn uniek in hun soort en ultiem om op te koersen. Ze hebben allebei hun schoonheden."

Wat Parijs-Roubaix volgens Vos zo speciaal maakt, zijn de vele kasseistroken, zoals Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre. In totaal moeten de rensters zeventien kasseistroken trotseren; de finish ligt traditioneel op de wielerbaan van Roubaix. "Parijs-Roubaix heeft iets heroïsch. Vanaf de eerste editie is het meteen een van de hoogtepunten op onze kalender geworden", aldus Vos.

"Wij gaan er als team alles aan doen om onze krachten in de strijd te gooien."

Marianne Vos

"Je weet dat het zwaar wordt en dat alles een beetje mee moet zitten. Sommige dingen heb je in de hand en sommige dingen niet. Het enige wat je zelf kunt doen, is zo fit mogelijk aan de start staan en proberen uit de problemen te blijven. Je moet klaar zijn voor alles wat je tegenkomt."

Vos denkt dat er op het bijna 150 kilometer lange parcours veel mogelijk is, maar beseft dat de concurrentie net als de afgelopen weken 'hevig' is. "Maar dat is geen verrassing. Wij gaan er als team alles aan doen om onze krachten in de strijd te gooien."

De selectie van Team Visma | Lease a Bike bestaat naast Vos uit Sophie von Berswordt, Linda Riedmann, Margaux Vigié, Lieke Nooijen en Nienke Veenhoven.

Headerfoto: SRAM

Gerelateerde updates