Vos trekt na goede voorbereiding met vertrouwen naar Giro Donne

Vos trekt na goede voorbereiding met vertrouwen naar Giro Donne

Team Jumbo-Visma Women reist met een sterke selectie af naar de Giro Donne, die van 30 juni tot en met 9 juli op de planning staat. In de Ronde van Italië heeft Marianne Vos al veel successen gekend. De 36-jarige Nederlandse boekte er in totaal 32 etappezeges, won drie keer het algemeen klassement en gaat dit jaar opnieuw proberen te scoren.

De start van de Giro Donne 2023 vindt plaats in Chianciano, waar een korte proloog wordt verreden. Gedurende de rest van de week duikt het peloton niet echt het hooggebergte in, al lijkt het er van tevoren op dat alleen de tweede etappe eindigt in een typische massasprint. Het overgrote deel van de ritten wordt gekenmerkt door finales met listige colletjes. Op 7 juli staat er een rustdag op het programma, waarop de karavaan naar Sardinië afreist. Daar wordt het slotweekend afgewerkt.

Vos, die afgelopen weekend nog derde werd op het NK, stelt dat ze klaar is voor de negendaagse rittenkoers. “Ik heb een goede voorbereiding achter de rug; daar ben ik blij om. De Giro Donne is een wedstrijd waar ik altijd naar uitkijk, want ik bewaar er mooie herinneringen aan. Ik rijd graag in Italië. De Italianen omarmen de koers en er heerst altijd een mooie sfeer. Zo worden de straten bijvoorbeeld helemaal roze gemaakt.”

"Ik vind het heel leuk dat we een aantal debutanten meenemen"

Marianne Vos

“Het peloton rijdt - vergeleken met bijvoorbeeld in de Tour - minder nerveus in de rondte”, weet Vos tot ervaring. “Uiteraard zijn de belangen groot en wordt er met volle overgave gekoerst, maar de omgang is in Italië wat gemoedelijker. Toch zijn er altijd veel toprensters aanwezig die mooie resultaten willen boeken.”

De drievoudig wereldkampioen is van mening dat de organisatie dit jaar een gevarieerd parcours heeft uitgetekend. “Eerder zat er altijd een logische opbouw in, maar nu is er slechts één etappe met minder dan duizend hoogtemeters. Opvallend is wel dat de bekende cols ontbreken. Ik vind het een mooi parcours. Het nodigt uit om aan te vallen en spektakel te creëren. Ik verwacht dat het algemeen klassement in twee of drie etappes gevormd gaat worden.”

Race coach Carmen Small stelt dat Team Jumbo-Visma Women zich niet op het algemeen klassement focust. “Het diverse parcours van de Giro is zeker geschikt voor onze ploeg, maar het algemeen klassement is geen hoofddoel. We hopen onze kansen te grijpen en agressief te koersen. Als we onze kaarten goed spelen, kunnen alle rensters verrassen.”

Namens Team Jumbo-Visma Women verschijnen ook Karlijn Swinkels, Teuntje Beekhuis, Fem van Empel, Maud Oudeman, Noemi Ruëgg en Linda Riedmann aan het vertrek. Voor Van Empel en Oudeman wordt de Giro Donne de eerste grote ronde in hun carrière. Vos probeert waar mogelijk haar schat aan ervaring te delen. “Ik vind het heel leuk dat we een aantal debutanten meenemen. Als je wedstrijden vaak rijdt, wordt het op een gegeven moment routine. Nu kun je alles weer door andere ogen bekijken.”

Gerelateerde updates