Benoot valt aan en eindigt vierde in twaalfde etappe Tour de France

Benoot valt aan en eindigt vierde in twaalfde etappe Tour de France

Team Jumbo-Visma koos in de persoon van Tiesj Benoot voor de aanval in de twaalfde rit van de Ronde van Frankrijk. De Belg was erg sterk en finishte op de vierde plaats achter ritwinnaar Ion Izagirre. De gele trui van Jonas Vingegaard kwam vandaag niet in gevaar.

Al vanaf de start in Roanne regende het aanvallen over en weer. De Nederlandse wielerformatie was meteen alert en achtereenvolgens Wout van Aert en Wilco Kelderman probeerden in de vroege vlucht te geraken. Uiteindelijk was het Benoot die na tachtig kilometer wist te ontsnappen met een groep van dertien renners. Na een sterke koers moest de Belg uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Izagirre.

“Ik voelde dat ik een van de sterkste renners was in de kopgroep, maar het was lastig om het verschil te maken. Toen we een voorsprong kregen van ruim vier minuten wist ik dat er iemand uit de vlucht zou winnen. Uiteindelijk heeft Cofidis het met Izagirre goed uitgespeeld”, aldus Benoot, die een minuut later als vierde de meet passeerde. “Vandaag zat er meer in dan de vierde plaats, maar je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben.”

“Het doel vooraf was om iemand mee te hebben in de ontsnapping, ook met het oog op de bonificatieseconden in de finale. Dat is dik geslaagd vandaag”, zegt de 29-jarige renner.

"Er zat meer in dan de vierde plaats, maar je moet ook een beetje geluk hebben"

Tiesj Benoot

Grischa Niermann was erg tevreden over het optreden van zijn manschappen in de heuvelachtige rit. “We hadden alles onder controle. Sepp en Dylan raakten wat achterop in het begin door een valpartij. De rest van de mannen rondom Jonas heeft een voortreffelijke etappe gereden.”

“Omdat er in het peloton niets meer gebeurde mocht Tiesj vandaag voor zijn eigen kans gaan”, vervolgt de ploegleider. “Hij zag er sterk uit, maar kon helaas de rit niet winnen. Dat is jammer, want we koersen altijd voor de winst, maar we weten ook dat ons hoofddoel is om hier met Jonas de gele trui te verdedigen. Dat is vandaag goed gelukt.”

Vingegaard was bij de les in de twaalfde etappe en kijkt al uit naar de dag van morgen, waarin er wordt gefinisht op de Grand Colombier. “Ik heb die klim in het verleden al eens gereden. Het zal net als vandaag weer volle bak koers worden en ik heb er zin in.”

Gerelateerde updates