Debuterende Van Empel achtste in ijskoude editie Waalse Pijl

Debuterende Van Empel achtste in ijskoude editie Waalse Pijl

Fem van Empel is als achtste over de finish gekomen in de ijskoude 27e editie van de Waalse Pijl. In haar debuut in de Belgische voorjaarsklassieker kon de Nederlandse lang met de besten mee, maar kwam ze op de laatste beklimming van de Muur van Hoei nipt tekort. Kasia Niewiadoma bleek over de beste benen te beschikken en mocht op de top van de Belgische heuvel zegevieren.

Onder barre omstandigheden kozen drie rensters op 95 kilometer voor de streep het hazenpad. De drie vluchters wisten een voorsprong van ruim vier minuten te creëren, maar werden voor de laatste beklimming van de Muur van Hoei gegrepen door het uitgedunde peloton. Riejanne Markus wist op vijf kilometer voor de finish te ontsnappen, maar op de flanken van de Belgische scherprechter werd ze gegrepen. Van Empel klom vervolgens in de slotkilometer knap naar een achtste plek.

"Het was vandaag echt een heftige dag, maar de samenwerking was heel goed", blikt Markus na afloop terug. "Iedereen heeft vandaag echt enorm geleden, maar gelukkig hebben we met de ploeg goed gereden. Daar zijn we heel blij mee. Het plan was om met Fem te wachten tot de laatste beklimming van de Muur van Hoei en zelf kon ik iets aanvallender koersen, en dat ging goed. Ik hoop deze vorm door te trekken naar Luik – Bastenaken - Luik, ik heb er in ieder geval superveel zin in."

Van Empel is eveneens tevreden over de teamprestatie van vandaag. "De omstandigheden waren slecht, maar gelukkig was ik goed voorbereid op dit weer. We hebben onderling goed gecommuniceerd en ik denk dat we als team wel tevreden mogen zijn. Het gaat elke keer weer een beetje beter en dat is het belangrijkste."

"Ik ben tevreden met het resultaat, maar nog meer tevreden met het proces"

Rutger Tijssen

"Het was een grote koude bedoening voor de rensters", vertelt ploegleider Rutger Tijssen. "Je ziet dat de rensters die zich het beste kunnen aanpassen aan de omstandigheden het goed doen, en wij hebben het als team heel goed gedaan. De samenwerking in het team gaat heel goed en daar werken de rensters hard aan. Ik ben tevreden met het resultaat, maar nog meer tevreden met het proces."

Komende zondag staat voor Team Visma | Lease a Bike Women met Luik – Bastenaken – Luik de laatste voorjaarsklassieker op het programma. "Ik kijk heel positief naar komende zondag. We zijn een hele sterke periode aan het neerzetten met iedere keer een mooi koersverloop. Zondag staan we weer met een sterke groep aan de start, dus kom maar op", besluit Tijssen zijn verhaal.

 / 

Gerelateerde updates