Gele trui Vingegaard niet in gedrang in overgangsetappe Tour de France

Gele trui Vingegaard niet in gedrang in overgangsetappe Tour de France

Team Jumbo-Visma heeft zich in de tiende etappe van de Tour de France uiteindelijk niet kunnen roeren in de strijd om de dagzege. De zwart-gele equipe trachtte in de overgangsrit in de persoon van Wout van Aert mee te zitten in de vroege vlucht, maar die vlieger ging in de herculische openingsfase niet op. Jonas Vingegaard behield zijn leiding in het algemeen klassement.

Vanuit de start werd er gelijk geklommen en regende het, ondanks de ziedende hitte, aanvallen. “De beginfase was enorm zwaar”, erkent Van Aert. “Dit was een hele zware dag. Het parcours kende nauwelijks vlakke kilometers, het was de gehele rit op en af. Ik had zelf niet de allerbeste benen. Daarom geraakte ik jammer genoeg niet in de vlucht van de dag. Nadat dat plan niet slaagde heb ik geprobeerd de ploeg te helpen. Als team zijn we vandaag geen moment in de problemen geraakt. Dat is het allerbelangrijkste.”

Richting de laatste beklimming van de dag verscheen Van Aert ineens weer op het strijdtoneel, met Mathieu van der Poel. Het tweetal reed enkele kilometers voor het peloton uit. De Belg geeft tekst en uitleg: “Ik volgde Mathieu gewoon. Hij reed denk ik op kop voor een van zijn ploeggenoten. Hij hanteerde een verschroeiend tempo op een dalend stuk en ik zat in zijn kielzog. In een mum van tijd hadden we een gat. Er zat verder niets achter die aanval, maar de ontstane situatie was voor mijzelf wel ideaal. Ik kon wat rustiger over de laatste klim geraken, om zo vervolgens nog iets voor de ploeg te betekenen. Mijn conditie is goed in orde, maar de benen waren vandaag simpelweg iets minder dan gewenst. Het is jammer dat ik niet in de vroege vlucht zat, maar het is nu eenmaal zo”, aldus de coureur van Team Jumbo–Visma.

Vingegaard zag zichzelf de gehele dag goed omringd door zijn ploegmaats. “Op voorhand wisten we dat deze etappe zich zou lenen voor de vluchters. De animo was groot in het begin, waardoor het tempo er goed in zat”, vertelt Vingegaard. De Deen zag zelfs Tadej Pogacar even kort het lont in het kruitvat steken, maar reageerde attent en bijtijds. “Tadej viel nog even kort aan in de beginfase, maar ik was bij de les en kon hem eenvoudig volgen. Verderop in de etappe deden we het wat rustiger aan en kwam er zelfs hulp van andere ploegen, maar de hitte maakte het zeker niet gemakkelijk vandaag. Gelukkig kan ik met die omstandigheden prima overweg. Voor mij mogen deze tropische temperaturen nog wel even aanhouden. De ploeg heeft me vandaag de hele rit goed bijgestaan, waardoor we zo weinig mogelijk energie hebben verspeeld.”

“Deze dag was misschien nog wel zwaarder dan op voorhand werd gedacht”, beschrijft ploegleider Grischa Niermann de door Pello Bilbao gewonnen etappe. “We hadden graag met Wout in de ontsnapping willen zitten, maar mede door de chaos in het begin is dat niet gelukt. Jonas was gelukkig bij de pinken toen zelfs enkele klassementsrenners zich roerden in de openingsfase. We waren erop voorbereid dat een dergelijke situatie kon ontstaan. Als je daar als ploeg een gat moet dichten, verspil je onnodige energie. Gelukkig was dat niet het geval vandaag. We hadden de hele dag alles onder controle. Daar wil ik de jongens allemaal een groot compliment voor maken. De conclusie van vandaag is dat we wederom een sterke teamprestatie hebben geleverd.”

Gerelateerde updates