Kelderman eindigt als vierde in Ronde van Zwitserland met zwarte rand

Kelderman eindigt als vierde in Ronde van Zwitserland met zwarte rand

Wilco Kelderman is in de Ronde van Zwitserland als vierde in het eindklassement geëindigd. Wout van Aert reed in de slottijdrit naar de vijfde plaats en won de puntentrui van de World Tour-koers.

Door het overlijden van Gino Mäder lag er in de laatste etappes een zwarte sluier over de race.

“Het is allemaal heel dubbel de laatste paar dagen”, zegt Kelderman. “Door alle gebeurtenissen heb je niet echt het gevoel of de zin om heel diep te gaan. Je hebt je gedachten er dan niet helemaal bij.”

De klassementsrenner maakte in Abtwil na de tijdrit de balans op na een week koersen. “Ik mag tevreden zijn over mijn conditie en mijn prestaties. Ook in de tijdrit van vandaag voelde het goed. Ik kon een goed ritme vinden en mijn tempo houden. Er zijn nog wel wat verbeterpuntjes, maar ik moet zeggen dat ik wel beter en beter begin te rijden”, aldus Kelderman. “Ik ben er in geslaagd om een goed klassement te rijden en dat was ook het doel. Ik heb elke dag kunnen meedoen en naar het einde toe verbeterde dat zelfs wat. Daardoor ga ik met veel vertrouwen naar de Tour de France.”

"Ik denk dat we allemaal graag naar onze families willen gaan."

Ploegleider Marc Reef

In die Tour vindt hij ook Van Aert aan zijn zij. “Ik denk dat ik op niveau ben, maar ik kan nog wel her en der wat verbeteren. Ook in de bergetappes heb ik mijn ding kunnen doen om Wilco te helpen. Ik denk niet dat ik nog op mijn allerbeste niveau ben. Met wat rust de komende twee weken hoop ik nog wat beter te worden. Daar had ik deze wedstrijdprikkel voor nodig”, aldus Van Aert.

De Belg was gematigd tevreden over zijn race tegen de klok: “Op de oplopende stukken had ik het erg lastig en moest ik echt op mijn tanden bijten. Het laatste deel van de klim kwam ik niet door zoals ik wilde. Ik had op beter gehoopt. Het gevoel was oke, maar qua resultaat mocht het wel wat meer zijn. Het was een prima tijdrit, maar ik voelde onderweg al dat het niet genoeg voor de winst zou zijn.”

Ook de Belg blikt terug op een week vol emotie en verdriet. “Het waren moeilijke laatste dagen. De sfeer was toch wat apart en het was moeilijk om je te focussen. Het is fijn om even naar huis te kunnen gaan, want een positief gevoel houd je niet over aan deze koers met al die vreselijke gebeurtenissen. Na wat rust ga ik me daarna weer volledig richten op de Belgische kampioenschappen.”

“Het is allemaal erg betrekkelijk na de verschrikkelijke gebeurtenissen”, aldus ploegleider Marc Reef. “We plaatsen alles in een ander daglicht en alles wordt erg relatief. Als je dat dan doet, dan mogen we heel tevreden zijn met de vierde plaats van Wilco. Hij heeft een lange revalidatieperiode achter de rug en hard gewerkt. Het is voor hem, maar zeker ook voor ons als team een opsteker. Toch is het goed dat we deze koers nu kunnen afsluiten. Ik denk dat we allemaal graag naar onze families willen gaan.”

 / 

Ronde van Zwitserland

Etappe 8

Gerelateerde updates