Kooij grijpt tweede seizoenszege in millimetersprint UAE Tour

Kooij grijpt tweede seizoenszege in millimetersprint UAE Tour

Olav Kooij heeft de vijfde etappe van de UAE Tour op zijn naam geschreven. In de massasprint bleek de jonge Nederlander na een uitgebreide bestudering van de fotofinish net iets eerder over de finish dan Tim Merlier. Het is de tweede zege van 2024 voor Kooij.

Voor de sprinters betekende de etappe van vrijdag de derde kans op dagsucces. Nadat de eerste twee massasprints een kolfje naar de hand van de Belg Merlier bleken, mocht Kooij na een zenuwslopende sprint stellen dat voor hem driemaal scheepsrecht betrof. In de slotfase kwam Kooij aan de rechterkant van de weg als een komeet naar voren. Net een fractie eerder dan Merlier drukte hij uiteindelijk zijn wiel over de streep.

“Het duurde erg lang voordat de verlossing kwam”, beschrijft Kooij de momenten vlak na de sprint. “Ik wist niet zeker of ik gewonnen had. De ontlading was door het lange wachten echter niet minder groot. Het deelnemersveld is erg sterk en alles moet meezitten om hier in de UAE Tour voor de zege te kunnen strijden. Dat was vandaag het geval. Ik zat goed van voren op de laatste rotonde, vanwege het goede werk van het team. Uiteindelijk wrong ik me in het wiel van Mark Cavendish. Er ontstond vervolgens een gaatje en ik zag mijn kans schoon.”

"Ik wist niet zeker of ik gewonnen had"

Olav Kooij

De 22-jarige spurter greep zo dus zijn tweede overwinning van het seizoen, waarmee de zegeteller van Team Visma | Lease a Bike wordt opgeschroefd naar drie. “Ik schrijf deze winst hoog aan. Niet in de laatste plaats omdat de concurrentie hier ook erg sterk is. Het is een erg fraaie overwinning die me veel vertrouwen geeft richting de rest van mijn seizoen. Het doet me deugd dat ik het werk van de ploeg nu kan belonen. We kwamen naar hier voor een ritoverwinning en we kunnen nu stellen dat dat gelukt is”, vertelt Kooij.

Gerelateerde updates