Kooij knalt naar etappezege en eindwinst ZLM Tour

Kooij knalt naar etappezege en eindwinst ZLM Tour

Olav Kooij heeft de laatste etappe van de ZLM Tour op zijn naam geschreven. De 21-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma was de snelste in een massasprint na een perfecte lead-out. Kooij wordt zo voor de tweede opeenvolgende keer eindwinnaar van de Nederlandse rittenkoers.

De laatste etappe werd verreden in en rondom het Noord-Brabantse Oosterhout. Kooij ging van start als klassementsleider. Door de kleine voorsprong op de eerste achtervolgers in het klassement was het doel vooraf duidelijk; etappewinst zou Kooij verzekeren van eindwinst.

Na het startschot koos een drietal meteen voor de aanval. Het peloton hield de kopgroep stevig binnen handbereik. Op twee ultieme aanvalspogingen na was een nieuwe massasprint onvermijdelijk. Na enkele gemiste sprintkansen in de voorbije etappes, reed de Team Jumbo-Visma-trein prominent vooraan in de laatste kilometers. Na sterk voorbereidend werk van de ploeggenoten, zette Tosh Van der Sande zijn kopman perfect af. Kooij werd niet meer bedreigd en knalde naar zijn vijfde seizoenszege. Net als in 2022 wint hij de laatste etappe van de ZLM Tour met de gele trui om zijn schouders.

“Heel tevreden dat ik het vandaag kon afmaken”, reageert Kooij na afloop. “We wisten dat mijn vorm goed was. We kwamen dan ook naar de ZLM Tour met als doel een ritzege te pakken en het eindklassement te winnen. Op de ritzege hebben we moeten wachten tot de laatste dag. Ik werd al eens tweede, maar in de etappes daarna kwam ik niet echt meer aan sprinten toe. Het is mooi dat het nu allemaal in de plooi viel.”

"De mannen hebben heel de week hard gewerkt voor me. Ik ben blij dat ik hen kon belonen"

Olav Kooij

“We deden het echt goed vandaag. De voorbereiding op de sprint verliep deze keer perfect. Het gaf me heel veel vertrouwen om door een sprinttrein als deze gebracht te worden. De mannen hebben heel de week superhard gewerkt voor me. Ik ben blij dat ik hen kon belonen, want ook zij verdienden een ritzege. We wisten allemaal dat het vandaag beter moest dan tijdens de vorige sprints. We bleven geloven in onze kwaliteiten en dat bewezen we nog maar eens. Deze zege bracht heel wat teweeg binnen het team”, besluit Kooij.

Voor Kooij is het de tweede opeenvolgende eindzege in de ZLM Tour. Hij neemt ook de punten- en jongerentrui mee naar huis. De ritzege betekende voor de 21-jarige Nederlander zijn twintigste overwinning als prof. De zegeteller van Team Jumbo-Visma dit seizoen komt na vandaag op 37 te staan.

 / 

Gerelateerde updates