Kooij knalt naar zege in openingsetappe Vierdaagse van Duinkerke

Kooij knalt naar zege in openingsetappe Vierdaagse van Duinkerke

Olav Kooij heeft de eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke op zijn naam geschreven. Na een hectische finale, die ontsierd werd door enkele valpartijen, bleek de 21-jarige de snelste in de sprint met een klein peloton.

Het peloton trok vandaag van startplaats Duinkerke richting Abbeville. De renners legden 196,6 kilometers af op het heuvelachtige parcours in de Noord-Franse rittenkoers. Na de officiële start in Duinkerke werd er meteen een hoog tempo opgelegd. Even brak het peloton in twee stukken, maar de rust keerde terug nadat een kopgroep van vijf renners voorop kwam te zitten.

De vluchters kregen ademruimte van het peloton, maar een massasprint leek onvermijdelijk. Door het hoge tempo van de sprintersploegen werden de laatste vluchters op zes kilometer van de aankomst ingerekend. De finale werd jammer genoeg ontsierd door twee valpartijen, waarvan één net achter Kooij. De Nederlander had uiteindelijk het snelste eindschot in de benen. Hij boekt zo meteen een zege na een lange trainingsperiode.

“Het was een kwestie van timing”, reageert Kooij na afloop. “De laatste kilometers reden we tegen de wind in, dus was het lastig om als ploeg een perfecte sprint voor te bereiden. Het peloton ging van links naar rechts, waardoor er nooit controle was over de situatie. Ik heb de valpartij niet gezien, maar ik hoorde het wel. Ik hoop dan ook dat iedereen oké is.”

"Blij dat ik me kon tonen en dat ik het kon afmaken"

Olav Kooij

“Het was een doel om hier een etappe te winnen. Dat het lukt op dag één is fantastisch. Ik wachtte vandaag lang om mijn sprint in te zetten, maar ik had er vertrouwen in. Als je een massasprint kan winnen in Parijs-Nice moet je in staat zijn om in de meeste andere wedstrijden ook te winnen. Heel blij dat ik mezelf kon tonen vandaag en dat ik het kon afmaken.”

Kooij wordt na zijn ritwinst logischerwijs ook de drager van de leiderstrui in de Vierdaagse van Duinkerke. “We zullen zien wat de volgende dagen brengen. De tijdrit zal beslissend zijn, en ik vrees dat ik daar wel wat tijd zal verliezen. Na de tijdrit kunnen we kijken wie van onze ploeg het best gepositioneerd staat in het klassement. De etappe van morgen wordt opnieuw zwaar. De finale is lastig, maar er is een kans dat ik opnieuw kan sprinten.”

Voor Kooij is het de tweede zege van zijn seizoen na eerdere ritwinst in Parijs-Nice. De teller van Team Jumbo-Visma komt op 25 te staan.

Foto: François LO PRESTI Région Hauts de France

Gerelateerde updates