Lemmen maakt indruk en nestelt zich in bovenste regionen Tour Down Under

Lemmen maakt indruk en nestelt zich in bovenste regionen Tour Down Under

Bart Lemmen is in de vijfde etappe van de Tour Down Under als vijfde over de streep gekomen. In de rit met aankomst op Willunga Hill klom Lemmen, bezig aan zijn eerste WorldTour-koers, met de besten mee naar boven. De Nederlander dringt zo de top tien van het klassement binnen.

De vijfde rit kende een lange en vlakke aanloop richting de voet van Willunga Hill, een obstakel dat twee keer moest worden bedwongen. In de laatste kilometers schoof Lemmen gezamenlijk met Milan Vader steeds iets op richting de kop van de koers. Nadat Lemmen eerst hoogstpersoonlijk enkele speldenprikjes pareerde, zette hij zichzelf bij het ingaan van de slotkilometer op kop van de groep der favorieten.

Vader zakte ietwat weg in de achtergrond, maar al het verrichte werk belette Lemmen er niet van om mee te spurten voor de zege. In het spoor van onder meer Julian Alaphilippe en de Britse dagwinnaar Oscar Onley reed de Nederlander naar een knappe vijfde stek. Door die prestatie ziet Lemmen zichzelf met nog één rit voor de boeg terug op de zesde plaats van het algemeen klassement.

Lemmen zelf vertelt zijn bevindingen over de snelle, maar vruchtbare rit. “De dag verliep redelijk gecontroleerd. Het lukte ons om Milan goed uit de wind te houden. We konden in een goede positie aan de tweede beklimming van Willunga Hill beginnen. Nadat er enkele demarrages werden geplaatst, lukte het me om stand te houden aan het front. Uiteindelijk had ik in de sprint net niet genoeg over om een podiumplaats te bemachtigen. Ik raakte een beetje ingesloten waardoor ik wat stilviel, maar ik heb zeker niets te klagen met dit mooie resultaat”, toont de 28-jarige renner zich een tevreden persoon.

"Om eerlijk te zijn heb ik mezelf wel een klein beetje verbaasd"

Bart Lemmen

“In de afgelopen periode heb ik een enorme boost gekregen”, gaat Lemmen enthousiast verder. “De ploeg spreekt heel veel vertrouwen in mij uit. Ik voel die waardering ook echt. Ik had vanochtend niet gedacht dat ik hier met de beste klimmers kon wedijveren. De professionele aanpak bij Team Visma | Lease a Bike en mijn specifieke rol in het team zitten mij als gegoten. Ik ben heel tevreden met deze prestatie. Om eerlijk te zijn heb ik mezelf wel een klein beetje verbaasd. Het is nu uitkijken naar de afsluitende etappe van morgen. Daarin hoop ik mijn toptienklassering te behouden. Het is een rit die Milan en mij opnieuw goed moet liggen.”

Gerelateerde updates