Lemmen vijfde in eindklassement Tour Down Under na vierde plaats in slotetappe

Lemmen vijfde in eindklassement Tour Down Under na vierde plaats in slotetappe

Bart Lemmen is in de slotetappe van de Tour Down Under als vierde over de streep gekomen. De 28-jarige debutant voor Team Visma | Lease a Bike greep op Mount Lofty net naast een podiumplek. Door zijn vierde plaats verzekerde Lemmen zich van een vijfde plek in het eindklassement. De rit- en eindzege was voor Stephen Williams.

Op de laatste dag van de zesdaagse Australische rittenkoers wachtte de renners de driedubbele beklimming van Mount Lofty. Na een nerveuze openingsfase kreeg een kopgroep van zeven ademruimte van het peloton. Met de slotbeklimming van Mount Lofty in het verschiet, kwam alles uiteindelijk terug bij elkaar. In de slotkilometers wist een alerte Lemmen de aanvalspogingen van de concurrenten te beantwoorden. De Nederlander moest uiteindelijk in een sprint zijn meerdere erkennen in rit- en eindwinnaar Williams, Isaac Del Toro en Jhonatan Narváez. Dankzij deze vierde plek klom Lemmen naar een vijfde plaats in de eindklassering.

“Ons doel was om Bart zijn positie in het klassement te verdedigen en dat is met verve gelukt”, aldus ploegleider Addy Engels. “We wisten vooraf dat de etappe beslist zou worden op de laatste beklimming van Mount Lofty. De focus zat goed, al raakten zowel Milan (Vader) als Johannes (Staune-Mittet) helaas nog betrokken bij een valpartij in de slotfase. Desondanks werd Bart perfect geloodst door zijn ploeggenoten om mee te kunnen strijden voor de dagzege. Een vierde plek op deze zware aankomst is een prachtig resultaat.”

"Bart wist enkele grote namen achter zich te houden"

Addy Engels

Lemmen, die bezig is aan zijn eerste maanden in loondienst van Team Visma | Lease a Bike, besloot zijn eerste rittenkoers op WorldTour-niveau meteen met een plek in de top vijf. “Dit is gewoon een heel erg knappe prestatie’, voegt Engels eraan toe. “De renners die hier van de partij waren, waren van een heel hoog niveau. Zowel vandaag als gisteren wist Bart enkele grote namen achter zich te houden op uitdagende parcoursen. Wat hij deze week liet zien als nieuwkomer was mooi.”

Gerelateerde updates