Markus eindigt als negende en behoudt podiumkansen in Vuelta Femenina

Markus eindigt als negende en behoudt podiumkansen in Vuelta Femenina

In de zesde etappe van de Vuelta Femenina is Riejanne Markus als negende geëindigd. Ze reed over de streep in een ruime achtervolgende groep. Markus vangt op zondag de slotetappe aan als derde in het klassement, achter Annemiek Van Vleuten en Demi Vollering.

Het peloton bleef, op een korte aanvalspoging van Vitillo na, voor een lange tijd samen. Op zeventig kilometer van de streep werd de finale al geopend. Klassementsleidster Vollering kwam in een achtervolgende groep terecht nadat het peloton in twee stukken brak door de hevige wind. Onder impuls van onder anderen Team Jumbo-Visma en Movistar liep het verschil tussen het peloton en de groep Vollering steeds verder uit.

“Het was een zware dag”, reageert Markus na afloop. “Door de hevige wind werd het peloton als snel op een lint getrokken in de openingskilometers. We zaten met alle rensters van het team nog in het peloton, dus we besloten om ook ons deel van het werk te doen vooraan.”

Op de eerste beklimming van de dag, de Fuente de las Varas, had Markus een antwoord klaar op de tempoversnelling van Van Vleuten, maar de Nederlands kampioene moest even later de rol vooraan lossen. “Vanaf de eerste helling ging Van Vleuten meteen vol aan. Ik kon eigenlijk best lang volgen, maar op twee kilometer van de top moest ik ze laten gaan. Het zou mooi geweest zijn als ik langer het wiel kon houden, maar vandaag zat dat er niet in voor me.”

"Tevreden dat ik nog steeds derde sta"

Riejanne Markus

Markus zette samen met Spaans kampioene Garcia de achtervolging in. Het duo werd uiteindelijk tijdens de tweede beklimming van de dag bijgehaald door de groep met daarin leidster Vollering. Markus behoudt zo een goede uitgangspositie voor de laatste etappe. “Ik ben tevreden dat ik nog steeds op plek drie in het klassement sta. De etappe van vandaag pakte anders uit dan dat we vooraf dachten. We hoopten hier opnieuw Marianne te kunnen uitspelen in een sprint met een kleine groep, maar het werd uiteindelijk een harde klassementsrit.”

Zondag staat de slotrit van deze Vuelta Femenina op het programma. Onderweg wacht de Collado Moandi (2e categorie). De aankomst ligt in Lagos de Covadonga na een beklimming van buiten categorie. Marianne Vos is nog altijd leidster in het puntenklassement.

Gerelateerde updates