Massale valpartij overschaduwt overwinning Roosen in tweede etappe Burgos

Massale valpartij overschaduwt overwinning Roosen in tweede etappe Burgos

Een grote valpartij in de slotkilometer heeft een donkere rand om de tweede etappe van de Ronde van Burgos gezet. Team Jumbo-Visma wist met Timo Roosen als eerste de finishlijn te passeren, maar vreugde was er niet.

Op papier was de tweede rit in de Ronde van Burgos er een voor de sprinters. Namens Team Jumbo-Visma moest David Dekker de uitgespeelde pion worden.

In de laatste kilometer verloor Dekker op een snelheidsdrempel de macht over het stuur, waarna hij hard ten val kwam. In zijn val nam de onfortuinlijke sprinter meerdere renners mee. Door deze val reden Edoardo Affini, Chris Harper en Roosen los van het peloton richting de finish.

"Met de wetenschap van nu, waren we nooit juichend over de streep gekomen."

Timo Roosen

De drie renners van Team Jumbo-Visma kwamen als nummer een, twee en drie over de streep. “Ik had geen idee wat er achter mij gebeurd was”, aldus Roosen. “We zaten achter Edoardo toen er gevallen werd. Ik hoorde iets en wierp een blik achterom, maar had geen idee dat er zo’n grote valpartij plaatsvond. Toen ik checkte of ik een ploeggenoot in mijn wiel had, zag ik iets geels in mijn wiel. Ik dacht dat het David was. Daarna ben ik vol aangegaan. Er kwam niemand overheen en dan kom ik juichend over de streep. Dat zag er natuurlijk niet netjes uit, maar ik wist niet wat er gebeurd was achter mij. Met de wetenschap van nu, waren we nooit juichend over de streep gekomen. Ik hoop dat alle betrokkenen oké zijn.”

"Het is topsport en we rijden om te winnen, maar we winnen liever niet op deze manier."

Addy Engels

Ploegleider Addy Engels baalt van het slot van de etappe. “Het liep tot de val perfect voor onze ploeg. Daarna gaat het jammer genoeg goed mis. David ligt flink open. Hij lijkt niets gebroken te hebben. We worden dan wel een, twee en drie, maar dat geeft geen euforisch gevoel.”

De ploegleider zag zijn renners juichend over de meet komen, maar wist direct dat dit niet bewust was. “Onze renners kwamen juichend over de finish, maar hadden geen idee wat er achter hen gebeurd was. Dat daalde daarna ook wel even in. Het is topsport en we rijden om te winnen, maar we winnen liever niet op deze manier.”

Gerelateerde updates