Roglic grijpt macht in Tirreno-Adriatico na winst in koninginnenrit

Roglic grijpt macht in Tirreno-Adriatico na winst in koninginnenrit

Primoz Roglic heeft de koninginnenrit in Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De 33-jarige kopman van Team Jumbo-Visma was na goed voorbereidend werk van Wilco Kelderman opnieuw de sterkste in een sprint bergop. Dankzij de tien bonificatieseconden greep Roglic tevens de leiding in het algemeen klassement.

De koninginnenrit in de Italiaanse rittenkoers werd vlak voor de start in Morro d’Oro iets aangepast. Vanwege de harde rukwinden werd de slotklim in Sassotetto met 2,4 kilometer ingekort, waardoor de klim niet dertien, maar ruim tien kilometer was.

Op de slotklim hielden de klassementsmannen zich lang schuil. Damiano Caruso was de eerste die het probeerde en sloeg meteen een gaatje. In de laatste kilometer werd het gat gedicht en zette Kelderman zich op kop van het uitgedunde peloton.

De Nederlander trok de sprint aan voor Roglic, die het karwei vakkundig afmaakte en Team Jumbo-Visma de elfde overwinning van het seizoen bezorgde. "Dit is bizar. Dat ik mijn rentree zou opluisteren met twee ritzeges is echt fantastisch", jubelt Roglic. "Op het eind vroeg ik Wilco of hij alles bij elkaar wilde houden zodat ik opnieuw een kans zou krijgen om te sprinten. Dat deed hij perfect."

"Ik heb al meer bereikt dan ik van tevoren had gehoopt"

Primoz Roglic

Volgens Roglic was de etappe van vrijdag zwaarder dan die van donderdag. "Ik heb behoorlijk afgezien vandaag. Gelukkig sleepten de jongens mij er doorheen en maakten ze het mogelijk dat ik mee kon doen om de overwinning. Ik ben superblij dat ik het heb kunnen afmaken. Ik heb al meer bereikt dan ik van tevoren had gehoopt."

Eén van de redenen waarom Roglic aan Tirreno-Adriatico wilde meedoen, was om te wennen aan zijn (nieuwe) teamgenoten. Kelderman, die momenteel vijfde staat in het klassement, is één van die collega’s die samen met Roglic naar de Giro d'Italia gaat. "Het is belangrijk dat je elkaar goed aanvoelt. Vandaag hebben we laten zien dat we dat doen.

 / 

Gerelateerde updates