Roglic in gele leiderstrui naar eerste rustdag Tour de France

Roglic in gele leiderstrui naar eerste rustdag Tour de France

Primoz Roglic is in de tweede Pyreneeënrit van de Tour de France naar de tweede plaats gesprint. Bovendien nam hij de gele trui over van Adam Yates. De Sloveen heeft een voorsprong van 21 seconden op runner-up Egan Bernal.

Lange tijd zag het er naar uit dat de Zwitser Marc Hirschi een solo succesvol ging afronden. Hij werd op een paar kilometer van de streep teruggepakt, waardoor er met een select groepje voor de zege werd gestreden. Roglic’ landgenoot Tadej Pogacar ging er met de winst vandoor. Waar Roglic in 2018 in Laruns nog won, moest hij er nu genoegen nemen met de tweede plaats.

Op de laatste steile klim van de dag, de Col de Marie-Blanque, werd Roglic nog altijd perfect door zijn ploeggenoten omringd. Ondanks enkele aanvallen kwam Roglic nooit in de problemen. De beloning die volgde, was het veroveren van de maillot jaune.

"Hopelijk heb ik de trui in Parijs nog steeds om mijn schouders."

Primoz Roglic

De nieuwe leider is in de wolken met zijn gele trui. “Het was een snelle en lastige etappe. Iedereen was ontzettend gemotiveerd om voor de gele trui te gaan. De jongens hebben de hele dag geweldig werkt verricht. Het is een prachtige trui om te hebben. Ik voel me heel erg gelukkig. Iedereen droomt ervan om deze in handen te hebben. Het is ook een stukje waardering naar het hele team. We moeten ons best blijven doen. Hopelijk heb ik de trui in Parijs nog steeds om mijn schouders. Na deze zware etappe hebben we wel een rustdag verdiend.”

Tom Dumoulin is eveneens blij met de verovering van de gele trui. “We hebben hard gewerkt om de trui te bemachtigen. Het was vandaag een mooi moment om het te doen. Het was een groot gevecht, maar we hebben laten zien hoe sterk we zijn. Ik voelde me al beter dan gisteren. Bovendien ben ik blij dat ik een aandeel in de verovering van het geel van Primoz heb gehad. Ik heb vertrouwen dat we deze positie zo kunnen houden.”

 / 

Gerelateerde updates