Roglic neemt gele trui over van Van Aert in Parijs-Nice

Roglic neemt gele trui over van Van Aert in Parijs-Nice

Primoz Roglic is de nieuwe leider in Parijs-Nice. De Sloveen neemt de leiderstrui over van ploeggenoot Wout van Aert. Roglic finishte als enige Team Jumbo-Visma in een peloton met enkele favorieten. De dagzege ging naar een vroege vluchter.

De coureurs kregen vandaag een slopende rit voorgeschoteld. Vrijwel vanuit het vertrek moest er geklommen worden. In de beginfase regende het aanvallen. Het duurde even voordat de vlucht van de dag vorm kreeg. Op de eerste van vijf beklimmingen kreeg een groep van tien renners de zegen van het peloton. De manschappen van Team Jumbo-Visma controleerden de koers de hele dag. Zij stonden het toe dat de vluchters mochten duelleren om de dagzege.

Op de Col de la Mûre, de laatste gecategoriseerde beklimming van de dag, cijferde Christophe Laporte zichzelf weg in dienst van zijn kopmannen. Niet veel later besloot Van Aert zijn energie te sparen voor de aankomende weken. Rohan Dennis zette zich niet lang daarna op kop van de groep, om een flinke hap van de voorsprong van de kopgroep af te snoepen. Nadat Dennis capituleerde, bleek Roglic prima in staat het klusje alleen te klaren. De Sloveen mocht zichzelf na de finish in de gele trui hijsen.

"De ploeg heeft de hele dag uitstekend werk geleverd."

Primoz Roglic

“Het ging vandaag niet helemaal van harte”, erkende Roglic na de finish. “Gelukkig waren mijn benen goed genoeg om mee te rijden met de besten. Het was vandaag een loodzware dag. De ploeg heeft de hele dag uitstekend werk geleverd. Ik ben hen enorm dankbaar. Het was niet ideaal dat ik alleen kwam te zitten, maar mijn ploeggenoten hebben me de hele dag uitstekend beschermd. De komende dagen komt er nog een hoop klimwerk aan.”

"De knop moet nu om en ik zal me nu schikken in een ondersteunende rol."

Wout van Aert

Van Aert finishte uiteindelijk op meer dan vierentwintig minuten van de dagwinnaar. “Toen het tempo omhoog ging, besliste ik voor mezelf te schakelen naar het binnenblad. Ik heb de rit daarna rustig uitgereden. Het was vandaag een lastig te controleren rit. Zelf heb ik vandaag nauwelijks onnodige energie verspeeld, maar dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijke dag was. In het weekend voorzie ik nog wel het nodige knechtwerk voor Primoz. In de eerste vier ritten heb ik voor mijn eigen kans kunnen rijden. De knop moet nu om en ik zal me nu schikken in een ondersteunende rol. Mijn persoonlijke doelen voor Parijs-Nice zijn bereikt. Alles moet nu in het teken staan van het winnen van het klassement met Primoz.”

 / 

Gerelateerde updates