Roosen knalt met machtige solo naar Nederlandse titel

Roosen knalt met machtige solo naar Nederlandse titel

Timo Roosen is de nieuwe Nederlandse kampioen wielrennen. Na een geslaagde aanval op zo’n twee kilometer van het einde kwam de renner van Team Jumbo-Visma solo aan op de top van de Col du Vam.

Vanuit de start was het gelijk aanvallen geblazen. Op het parcours, waar het vooral draaien en keren was, reden zeventien renners zich uiteindelijk in de vlucht van de dag. Team Jumbo-Visma was daar vertegenwoordigd met Dylan Groenewegen, Gijs Leemreize, Roosen en Olav Kooij. Halverwege de koers schoven ook Pascal Eenkhoorn, Mike Teunissen en Sam Oomen mee naar de kop.

De groepjes reden nooit ver uit elkaar, want iedere keer dook de beklimming van de Col du VAM weer op. Op zo’n veertig kilometer van het einde zaten Groenewegen en Kooij samen met vijf andere renners in de kop van de koers. Door het werk van onder andere Oomen en Eenkhoorn kwamen ook Teunissen en Roosen weer terug aan kop. Daarna was het Roosen die uiteindelijk de beslissende aanval plaatste. De laatste keer dat Team Jumbo-Visma de Nederlandse wegkampioen in de gelederen had, was met Dylan Groenewegen in 2016.

"Ik kan het nog moeilijk bevatten."

Timo Roosen

“Het was een enorm lastige koers en continu gokken. Ik voelde me in de vroege vlucht al goed, maar in de finale ook nog”, zegt de nieuwe drager van de Nederlandse nationale driekleur. “We probeerden de kaart van Mike te spelen, maar het was lastig om hem echt helemaal terug vooraan te brengen. Op het moment dat ik demarreerde, liet Mike een mooi gat vallen waardoor ik volle bak voor de winst kon gaan. De voorsprong werd al snel groter, dus ging ik er nog meer in geloven.”

Het is voor de geboren Brabander de eerste zege van het seizoen. “Ik kan het nog moeilijk bevatten. Vorig jaar werd ik derde, dus ik wist wel dat het wederom een afvalkoers zou worden. Het parcours ligt me zeker. Dat ik de voor de winst kon gaan, is echt bizar. Dit had ik vanmorgen niet gedacht. Ik ben de ploeg daarom ook heel dankbaar. In de Dauphiné had ik een goede vorm, maar miste ik nog de punch. Nu komt het er helemaal uit.”

 / 

Gerelateerde updates