Sterke Markus ziet Vos leiderstrui afstaan in bergetappe Vuelta

Sterke Markus ziet Vos leiderstrui afstaan in bergetappe Vuelta

Riejanne Markus kwam in de vijfde etappe van La Vuelta Femenina als zevende binnen. In de rit met aankomst bergop moest Markus in de steile slotkilometer de concurrentie laten gaan. Marianne Vos droeg haar rode leiderstrui over aan ritwinnaar Demi Vollering.

Op de eerste beklimming van de dag trok een groep van 25 rensters, met daarbij Markus, ervandoor. Vos belandde in de tweede groep en was zodoende aangewezen op volgen. De voorsprong van de voorste groep groeide al snel naar enkele minuten, maar de groep van klassementsleider Vos legde zich niet zomaar neer bij de ontstane koerssituatie.

Aan de voet van de slotklim was het gat nog slechts enkele seconden, maar aansluiting werd nooit gevonden. Aan het front handhaafde Markus zich knap bij de beteren, nadat de Nederlandse vlak voor de beklimming ook al zes bonificatieseconden had opgeraapt bij een tussensprint. Met de slotkilometer in aantocht moest Markus uiteindelijk toch haar meerdere erkennen in de concurrentie. Al strijdend reed de Nederlandse naar een zevende plaats in de daguitslag, waardoor Markus met nog twee etappes voor de boeg zichzelf nog steeds terugziet op de derde plaats in het algemeen klassement.

"Ik sta nog steeds op een mooie positie in het klassement"

Riejanne Markus

“Het was een bijzonder zware etappe”, zo voorziet Markus de rit gelijk na de finish van een moeilijkheidsgraad. “De eerste klim kwam al vroeg en direct zat het tempo er goed in. We reden daar weg met een sterke groep rensters. De focus lag daarna volledig op de slotklim. Vlak voor de voet kon ik de bonificatieseconden grijpen, die goed van pas komen in het klassement. Op de steile slotklim kon ik lang mee, maar moest ik vlak voor de slotkilometer toch capituleren. Ik sta nog steeds op een mooie positie in het klassement. Daar mogen we als ploeg meer dan trots op zijn.”

"De Vuelta is tot dusver geweldig verlopen voor onze ploeg"

Marianne Vos

Vos wisselde na afloop haar rode trui in voor de groene, de trui die toebehoort aan de leidende positie in het puntenklassement. “Met het profiel van de etappe van vandaag wisten we op voorhand wel dat de rode trui na de rit van schouders zou gaan wisselen. Toch wil je zo’n felbegeerd kleinood niet zomaar van de hand doen. De Vuelta is tot dusver geweldig verlopen voor onze ploeg. Al vanaf de start zaten we in een goede positie vanwege onze prestatie in de ploegentijdrit. Het goede gevoel dat we daar creëerden, hebben we de afgelopen dagen telkens meegenomen. Een etappe winnen is mooi, maar om daar nog een schepje bovenop te doen in de vorm van onder meer het dragen van de leiderstrui is extra bijzonder. Het is niet zomaar een koers, maar het is een grote ronde op het allerhoogste niveau”, weet Vos maar al te goed.

Gerelateerde updates