Sterke Van Empel toont veerkracht in koninginnenrit Giro d'Italia Donne

Sterke Van Empel toont veerkracht in koninginnenrit Giro d'Italia Donne

Fem van Empel heeft opnieuw indruk gemaakt in de Giro d’Italia Donne. De twintigjarige renster van Team Jumbo-Visma besloot de koninginnenrit als negende en eindigde zo voor de tweede dag op rij in de top tien van de Italiaanse rittenkoers.

Met de Passo del Lupo, een klim van de buitencategorie, kregen de rensters meteen een zware beproeving voor de kiezen. Klassementsleidster Annemiek van Vleuten en Gaia Realini trokken al vroeg ten aanval en bereikten als eersten de top van de berg. Het duo werd even later vergezeld door zeven andere rensters, waardoor er een kopgroep van negen ontstond.

Van Empel maakte deel uit van de eerste achtervolgende groep en keerde vlak voor de voet van de laatste klim terug in de groep van de roze trui. Op de klim bleek de jongeling net niet mee te kunnen met het geweld van de favorieten. Antonia Niedermaier soleerde naar de ritzege, terwijl Van Empel naar een knappe negende plek sprintte.

"Toen Annemiek versnelde, zat ik wat te ver van achteren"

Fem van Empel

"Het was afzien vanaf de eerste kilometer", puft Van Empel na afloop. "We hadden bedacht dat het team mij zo goed mogelijk zou afzetten bij de klim. Dat hebben ze super gedaan. Marianne en Noemi konden nog lang volgen en daarna was het kijken of ik mee kon. Toen Annemiek versnelde, zat ik wat te ver van achteren. Daar baalde ik van, want ik had goede benen."

Van Empel geeft aan dat ze er alles aan deed om het team aan een mooi resultaat te helpen. "Ik bleef erin geloven en met nog twintig kilometer te gaan, kwam ik terug bij de groep met Van Vleuten. Dat gaf heel veel moraal. Jammer genoeg moest ik daarna passen, maar met een negende plek mag ik heel tevreden zijn."

 / 

Gerelateerde updates